Війська РФ у Придністров’ї порушують територіальну цілісність Молдови, – Столтенберг

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що перебування російських військ у Придністров’ї порушує територіальну цілісність Молдови.

Про він сказав на брифінгу у Брюсселі за підсумками першого дня відеоконференції міністрів закордонних справ Альянсу, інформує “Європейська правда” у вівторок, 1 грудня.

“Ми бачимо, як Росія розгортає війська всупереч бажанням урядів наших близьких сусідів. Як Росія провела незаконну анексію Криму, як вона продовжує дестабілізувати ситуацію у східній Україні, як вона діє в частинах Грузії чи її присутність у Молдові, в Придністров’ї”, – сказав Столтенберг.

Він заявив, що “це є порушенням територіальної цілісності Молдови і ще одним прикладом того, як Росія не поважає міжнародне право та територіальну цілісність країн, включно з Молдовою”.

Столтенберг додав, що очікує на зустрічі з новобораною президенткою Молдови Маєю Санду, і заявив, що НАТО цінує партнерство з країною.

Нагадаємо, 30 листопада Санду на великій пресконференції в Кишиневі виступила за реформування місії російських “миротворців” у Придністров’ї і перетворення її на цивільну.
Санду зазначила, що в Придністров’ї перебувають російські миротворці, а також оперативна група російських військ, яких необхідно вивести з території Молдови. Їхнє перебування не передбачає жоден договір чи двостороння угода.
У Придністров’ї немає небезпеки військових дій, тому Санду пропонує замінити чинну миротворчу місію, яка регулюється договором 1992 року, на цивільну місію під егідою ОБСЄ.

Водночас міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров заявив, що виведення російських “миротворців” навряд “допоможе врегулюванню і навряд Росія зможе прийняти таку досить безвідповідальну вимогу”.
Він вважає, що мета, за якою “миротворці” перебувають в Придністров’ї – не допустити “нового сплеску кривавого конфлікту”. Лавров сказав, що саме російські військові зупинили гарячу фазу придністровського конфлікту і відтоді тримають його в “замороженому, але не смертельному стані”.
Крім того, в Придністров’ї російські військові охороняють склади боєприпасів в селі Колбасна, і “припинення контролю загрожує небезпечними інцидентами”, заявив Лавров.

Читайте також:
Україна не пропускатиме через кордон авто з номерами невизнаного Придністров’я

З Придністров’я не буде жодних агресивних дій щодо України, — Красносельський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна