На дні Дніпра у Запоріжжі знайшли гарматний лафет часів козацтва

 

У Запоріжжі презентували унікальну гідроархеологічну знахідку, яку виявили на дні річки Дніпро – дубовий лафет.

Це перша схожа знахідка у межах України, заявив археолог, співробітник національного заповідника Хортиця Валерій Нефьодов, передає “Укрінформ” у вівторок, 24 листопада.

“Попередньо, датування лафету – остання чверть XVII століття – початок XVIII століття. Гармата великого калібру, яка використовувалась для штурму міст, фортеці, укріплень того часу. Калібр 24-32 фунти. Це польова гармата, яка мала надзвичайну артилерійську цінність. Сам лафет зроблений з дуба та окований залізом. Є залишки червоної фарби. Він має загальноєвропейську конструкцію, але де саме зроблений – поки не знаємо”, – сказав Нефьодов.

Гармати такого розміру стріляли на відстань до семи кілометрів. Знахідка перебувала на глибині 9,8 м, трохи нижче від Хортиці.

Археологи спочатку подумали, що знайшли стародавній корабель чи інший плавзасіб.

“Довжина лафету близько 4,4 м, ширина близько 2,3 м. Вага – понад 1,2 тонни. Схожі знахідки невідомі в межах України. Одиниці подібних лафетів зберігаються в деяких музеях світу”, – наголосили археологи.

Лафет добре зберігся, адже був занурений у мул. Колеса були зняті ще у XVIII  столітті. Тепер знахідку перевезуть до реставраційного ангара.

Нагадаємо, нещодавно в Запоріжжі на острові Хортиця в Совутиній балці археологи знайшли козацькі зимівники XVIII століття.

Читайте також:
На Хортиці виявили поховання скіфського воїна-гіганта. ФОТО

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна