Археологи виявили в Назареті дім Ісуса Христа

 

Британський археолог Кен Дарк заявляє, що розкопав будинок, у якому провів дитинство Ісус Христос.

Про це він докладно розповів у своїй новій книжці “Монастир сестер назаретанок: пам’ятки римського, візантійського та періоду хрестоносців у центральному Назареті” (The Sisters of Nazareth convent: A Roman-period, Byzantine and Crusader site in central Nazareth), повідомляє Daily Mail.

Професор Університету Редінга Кен Дарк присвятив 14 років розкопкам залишків житлового будинку І сторіччя нашої ери, розташованого під монастирем сестер у Назареті. І, за його словами, має підстави стверджувати, що цей будинок збудував земний батько Ісуса – Йосип.

Уперше це житло археологи виявили ще в 1880-х роках. Черниці монастиря, якому належить ця територія, опікувалися розкопками, вважаючи, що це будинок Святого Сімейства. Це припущення у 1888 році висловив відомий біблійний дослідник Віктор Герен, проте жодних доказів на його підтвердження на той час виявлено не було.

У 1936-1964 роках розкопки тривали досить активно: їх очолював Анрі Сенес, священник-єзуїт із Папського біблійного інституту в Єрусалимі, який був також архітектором. Він залишив детальні замальовки розкопаного житла, проте так і не оформив свої спостереження в якусь наукову працю.

Надалі пам’ятці стали приділяти значно менше часу, і зрештою науковці про “будинок Ісуса” фактично забули – аж доки 2006 року ним зацікавився професор Дарк.

Ретельно досліджуючи старовинне житло, він дедалі утверджувався в думці, що будинок справді міг належати Йосипу та Марії, і вперше написав про це у своїй статті 2015 року.

Кен Дарк

Подальший аналіз підтвердив, що житло було зведене у I столітті вмілим ремісником (а Йосип, згідно з Новим Заповітом, був не лише теслею, а й майстром, який міг побудувати дім).

Як свідчать розкопки, це був будинок із внутрішнім двором, житловими та складськими приміщеннями й терасою на даху. Сходи в будинку були майстерно висічені в камені природної печери, а її склепіння частково використано як стелю в кімнаті.

Після смерті Ісуса й поширення християнства у пагорбі, що прилягає до будинку, була побудована печерна церква (приблизно ІV ст.). У наступному сторіччі, над нею та будинком звели ще одну, велику наземну церкву.

Кен Дарк звертає увагу на те, що ранні християни невипадково будували церкви на цьому місці, ймовірно, вважаючи його значимим із релігійної точки зору.

Поруч із Монастирем Сестер із Назарета розташований храм Благовіщення, який, як вважається, стоїть на місці, де Архангел Гавриїл сповістив Діву Марію про те, що вона народить Сина Божого

Читайте також:
На Хортиці археологи знайшли козацькі зимівники XVIII століття

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.