ЗСУ провели перші навчання з урахуванням досвіду війни в Нагірному Карабасі. ФОТО

 

93-тя окрема механізована бригада “Холодний Яр” провела перші у Збройних силах навчання з урахуванням досвіду війни в Нагорному Карабасі.

Про тренування ротно-тактичної групи і маскування бригада повідомила в п’ятницю, 20 листопада.

“Під час навчань на полігоні холодноярці замаскували пункт управління командира батальйону і цілий командно-спостережний пункт батальйону разом із технікою. А також тренувалися створювати хибні позиції, які ворог міг би прийняти за справжні”, – повідомила пресслужба бригади.

Холодноярці наголошують, що, на відміну від початку бойових дій на Донбасі, тепер маскуватися слід і від ворожих беспілотників, і від тепловізорів.

Фото: пресцентр 93 омбр ЗСУ

“Слід заплутати ворога, що постійно спостерігає за тобою з відеокамер із багатократним зумом, ввести в оману оператора високоточної зброї. Маскування – це дуже творчий процес. І ніщо так не сприяє творчості, як аналіз помилок ворога. Якщо він їх припустився, то навряд чи вцілів”, – наголошують піхотинці.

Фото: пресцентр 93 омбр ЗСУ

Журналіст Юрій Бутусов назвав ці навчання першими маневрами ЗСУ з урахуванням досвіду війни в Карабасі.

Зі слів медійника, маневрена війна майбутнього буде вестися ротними і взводними тактичними групами, сапери забезпечуватимуть скритність дій і зберігатимуть боєздатність військ, а роль інженерного забезпечення різко зросте. Він привів як приклад американську армію, де посилили в легких бригадах інженерні батальйони.

“Ось яке імпровізоване рішення знайшли в 93-й бригаді для обладнання командного пункту батальйону, а також командно-спостережного пункту. Такий подвійний навіс приховує позицію і від оптики, і від тепловізора. Просто і ефективно (якщо там, звичайно, не товпитися і техніку ховати в стороні). При цьому відрили ще і хибні позиції, щоб противник для себе знайшов більш легкі цілі – це теж дуже важливо, щоб противнику було що виявляти і куди витратити боєприпаси”, – пише Бутусов.

Фото: пресцентр 93 омбр ЗСУ

Бригада в неділю, 22 листопада, відреагувала на таку рефлексію журналіста з приводу своїх навчань.

Пресслужба холодноярців пояснила, що показала лише “найбільш примітивні та очевидні рішення”.

“Багато прийомів та хитрощів ми залишили за кадром. Адже ми розуміємо, що ворог так само читає нашу сторінку й слідкує за нашою підготовкою. Ми не розкриваємо всі карти, нехай і надалі припускається помилок, які дозволили нам в останню ротацію виявити і ліквідувати велику кількість його техніки. Та наша задача – звернути увагу, що ми слідкуємо за сучасними конфліктами, вивчаємо, які технології нині використовують у бойових діях та вже зараз плануємо наші майбутні дії на полі бою”, – резюмували в 93-ій омбр.

Фото: пресцентр 93 омбр ЗСУ

Як інформувала “Новинарня“, 18 листопада на масштабній нараді в Генштабі ЗСУ начальник ГШ  генерал-лейтенант Сергій Корнійчук заявив, що українська армія врахує “передовий досвід” для діяльності Збройних сил України.

Читайте також:
ССО моніторили конфлікт в Нагірному Карабаху через російську пропаганду, – речник

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна