Обрана президентка Молдови Санду обіцяє розвивати відносини з РФ і “будувати Європу” в своїй державі

 

Обрана президентка Молдови Майя Санду заявила на зустрічі з послом РФ у Кишиневі Олегом Васнєцовим про необхідність розвитку позитивних відносин із Росією.

Санду подякувала послу за привітання з обранням від президента РФ Володимира Путіна й обговорила порядок двосторонньої співпраці, передає “Інтерфакс-Україна” в середу, 18 листопада, з посиланням на пресслужбу партії “Дія і солідарність”.

“Як прем’єр-міністр я почала вибудовувати відносини, засновані на взаємній повазі та прагматизмі. І хотіла би відновити порядок співпраці, заснованої на цих принципах”, – заявила Санду.

“Моя мета – вивести країну з міжнародної ізоляції та розвивати хороші відносини з Росією, що дасть змогу вирішити важливі проблеми для громадян. Я докладу всіх зусиль для встановлення позитивних, прагматичних і передбачуваних відносин із Російською Федерацією. Я сподіваюся, що віднині в нас буде гарна співпраця”, – сказала Санду.

Політикиня обіцяла розпочати роботу з продовження звільнення від митних зборів на експорт низки молдавських товарів до Росії, термін дії яких минає 31 грудня.

На зустрічі того самого дня з послом ЄС Петером Михалко Санду заявила, що етап міжнародної ізоляції Молдови завершено.

“Зовнішня політика Молдови вступає в новий етап. Ми проводитимемо відкриту, позитивну і вигідну для країни зовнішню політику (…) Більше жодної ізоляції. Зовнішня політика на користь однієї партії і конкретної людини завершилася. Ми розпочинаємо зовнішню політику, яка вигідна громадянам Молдови”, – сказала Санду.

“Ви підтримали нас у важкі часи. Ви допомогли Молдові в боротьбі з корупцією, в зміцненні демократії і пом’якшенні наслідків пандемічної кризи. Ми продовжимо працювати на всіх трьох напрямах і подолаємо, зокрема за допомогою тісної співпраці з ЄС, важкі часи, які випали на долю нашої країни”, – сказала Санду послові.

Вона запевнила, що докладе всіх зусиль, щоби Молдова отримала якомога більше ресурсів у контексті початку переговорного процесу за новим порядком угоди про асоціацію Молдови з ЄС.

“Ми хочемо будувати Європу вдома – європейські інститути, європейські школи, європейські дороги, європейські лікарні, європейські зарплати. Ми доб’ємося успіху завдяки наполегливій роботі та за підтримки наших європейських друзів”, – заявила Санду.

На зустрічі з послом США Дереком Гоганом Санду заявила, що “постійна підтримка США багато значить для молдован, які відчувають, що у них є надійний партнер на шляху до побудови правової держави, підвищення рівня життя і забезпечення прав людини”.

“За підтримки зовнішніх партнерів, виходячи з міжнародної ізоляції, Молдова подолає труднощі”, – зазначила обраний президент.

Нагадаємо, лідерка партії “Дія та солідарність” (PAS) Майя Санду виграла другий тур виборів президента Молдови.

Читайте також:
Зеленський привітав Санду з перемогою на виборах президента Молдови

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна