РНБО попереджає про загрозу розміщення ядерної зброї в окупованому Криму

 

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов не виключає, що Росія може розміщувати ядерну зброю в окупованому Криму, хоча підтверджень цього в української влади немає.

Про це йдеться в матеріалі “Як Росія може вдарити з Криму?”, який опублікований на сайті “Крим. Реалії” в неділю, 8 листопада.

“Те, що там (у Криму – ред.) може бути ядерна зброя – такого підтвердження остаточного у нас немає. Але те, що це може відбутися найближчим часом, ми чітко усвідомлюємо. Це буде залежати від багатьох факторів, і якщо росіяни будуть бачити, що програють, то обов’язково повернуться до цього питання”, – сказав Данілов.

Питання присутності російської ядерної зброї в Криму – дискусійне. У 2016 році на півострові помічали ракетні установки, які можуть транспортувати ядерні заряди.

Мілітаризацію анексованого півострова і ситуацію в Чорноморському регіоні обговорили українські та американські політики, дипломати і військові аналітики.

Екс-командувач армії США в Європі Бен Ходжес вважає, що ядерна зброя на Кримському півострові – ключ для подальшого наступу і поширення геополітичного впливу Росії. Якщо Росія піде в наступ, удар з боку Криму буде частиною масштабної операції, каже він.

На думку американського військового, щоб зупинити наступ від Криму, Україні потрібні власні мобільні підрозділи і розвинена транспортна інфраструктура, адже “українські сухопутні війська повинні рухатися швидше, ніж можуть переміщатися російські сили”.

“Ми повинні бути впевнені, що вони (росіяни – ред.) ніколи не зможуть перекинути ядерну зброю в Крим і не зможуть її використовувати, щоб у подальшому розширювати стартовий майданчик для свого шкідливого впливу, який вони вже поширюють у Сирії, на Кавказі, Балканах і зараз навіть у Лівії…  Переконаний, це буде загроза відразу з декількох напрямків. Вони не будуть намагатися вторгнутися тільки в одному регіоні. Підуть у наступ або під приводом гуманітарної кризи в Криму – через нібито нестачу води, або для того, щоб ввести ще більше “миротворців” у Придністров’ї, або знайдуть ще якийсь привід, щоб увірватися в Білорусь”, – сказав Ходжес.

Читайте також:
Військові США провели навчання, змоделювавши ядерний напад Росії на Європу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна