“Мрія? А що це?!” Як класики вигадували б нові українські слова, якби жили в наш час. ДІАЛОГИ В МЕСЕНДЖЕРАХ

 

Студія онлайн-освіти EdEra пофантазувала й уявила, за яких умов українські письменники могли б вигадати слова “мрія”, “мистецтво”, “привид”, якби жили в наші часи.

Прикольні діалоги в месенджерах з цього приводу EdEra поширила напередодні Дня української писемності та мови, який відзначається щороку 9 листопада.

Графіка: студія EdEra

“Як це — вигадати слово, яке згодом щодня вживатимуть мільйони українців? Всі, певно, знають, що Іван Франко, Леся Українка, Тарас Шевченко та інші письменники придумали не одне словечко. Наприклад, слово “мрія” вперше вжив Михайло Старицький у вірші, присвяченому Олені Пчілці – у нашому варіанті Старицький, перед тим як написати вірш, надсилає Пчілці повідомлення і запитує, чи є в неї мрія… У серії картинок ми відтворили ситуації, за яких письменники вигадували слова, але зробили героїв сучасними. Тобто такими, ніби ми кожного дня їздимо з ними в метро, купуємо каву в одній кав’ярні, коментуємо однакові дописи у Facebook”, – пояснює EdEra.

Мета серії креативних картинок – показати, що українська мова – не архаїчна, а жива і сучасна. Вона розвивається разом із нами, крокує в ногу з часом, а говорити українською — в тренді.

“Можливо, саме ти вигадаєш українське слово, яке за кілька років вживатимуть мільйони українців!” – закликають мовні активісти.

Про EdEra. Це студія онлайн-освіти, мета якої – зробити освіту в Україні якісною, доступною та наявною в глобальному освітньому контексті.
EdEra створює онлайн-курси та інші навчальні матеріали для журналістів, юристів, вчителів, школярів, державних службовців, лікарів, соціальних підприємців та експортерів.
Наразі на цій освітній платформі навчається понад 500 тис. людей, на ютуб-канал підписалися понад 80 тис. осіб.

Читайте також:
Мовний омбудсмен анонсував обов’язковий іспит з української для кандидатів у депутати й міністрів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна