Поліцейський законопроєкт: розширення повноважень поліції – вичистили, штрафи за нетверезе водіння – підвищили

 

Верховна Рада планує збільшити розмір штрафів та кримінальної відповідальності за водіння в нетверезому стані.

Ці та інші зміни погодили на засіданні підкомітету Ради в понеділок, 2 листопада, під час розгляду законопроєкту 2695 щодо розширення повноважень поліції.

Також із документа пропонується вилучити зупинку автомобіля без підстав і можливість огляду транспортного засобу.

“Прибираємо можливість без встановлення попереджувальних знаків ловити на швидкість водіїв: в кущах ніхто з радаром сидіти не буде; водію не потрібно буде віддавати документи поліцейському; вийти з машини водію потрібно буде лише у разі необхідності на вимогу поліцейського, глушити машину і мерзнути взимку теж не потрібно”, – написала на сторінці у фейсбуці народна депутатка від фракції “Голос” Олександра Устінова. 

Вона також перерахувала інші зміни, які погодили на засіданні підкомітету:

  • підвищуємо штрафи в кілька разів : перша п’янка – 17 тис (права (позбавлення – Н.) – на 1 рік), друга – 34 тис (права – на 3 роки), третя – 51 (права – на 10 років);
  • знімається можливість брати п’яних на поруки трудовим колективом (як сталося з жінкою, яка нещодавно 220 ганяла Києвом і постила ці відосіки в інсті);
  • підвищується кримінальна відповідальність при ДТП в нетверезому стані;
  • вводиться окрема частина статті 286-1 в Кримінальному кодексі. Тепер якщо ви здійснете ДТП з тілесними нетверезим, то у вас буде це ярмо на все життя, а саме судимість за цією статею;
  • подовжили можливість розгляду в суді справи за нетверезе водіння (по 130 ст) з 3 місяців до 1 року. Таким чином не будуть просто закривати справи через невчасний розгляд в суді (за затягування яких деякі судді і отримують винагороду).

“Сподіваємося зараз не включаться всі сили Авакова в парламенті, щоб переконати депутатів таки повернутися до редакціі, яка дасть можливість розширити повноваження поліціі. Спочатку реформа і довіра – потім повноваження. А поки “порєшать” за п’янку можна буде на місці чи в судах, скільки машини не зупиняй – це навряд чи допоможе. Вірніше допоможе – але лише непорядним поліцейським краще заробляти. Ми це вже проходили з ДАІ, більше не треба”, – резюмувала Устінова.

Читайте також:
Поліція взялася “відпрацьовувати” дороги, щоб зменшити кількість ДТП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна