У Краматорську відкрилася виставка “Ген непокори” про український спротив на Донбасі

 

у Донецькому обласному краєзнавчому музеї в Краматорську відкрилася масштабна виставка-дослідження “Ген непокори: хроніки українського спротиву на Донеччині від першої половини ХХ століття до 1991 року”.

Цією виставкою музей розповідає про людей та історії з Донеччини, які пов’язані із спротивом як радянському, так і нацистському режимам. Виставка зосереджується на спротиві саме українців, передає видання Краматорськ.Post.

“Існує упередження, породжене радянською та російською пропагандою, що Донбас – виключно територія так званого “русского мира” або принаймні “інтернаціональний терен”, позбавлений будь-якого національного напруження. З наявних джерел і зібраних матеріалів видно, що це не відповідає дійсності”, – каже куратор виставки, учений секретар музею Дмитро Білько.

З його слів, йдеться про “мазепинців”, “петлюрівців”, “буржуазних націоналістів”, “антисовєтчиків”, страйкарів, дисидентів, РУХівців, активістів ОУН на Донеччині.

Серед експонатів виставки – документи та інші речі, пов’язані із спротивом, речі побуту радянських часів, особисті речі, документи і фото учасників спротиву – Василя Стуса, Олекси Тихого, Алли Горської, Віктора Зарецького, краматорчанки Ганни Юрченко та інших. Загалом музейники назбирали для виставки близько 400 експонатів, але через обмежений виставковий простір на експозиції представлена лише їхня десята частина.

Фото: видання Краматорськ.Post

З деякими експонатами можна взаємодіяти. Так, наприклад, на старому радіоприймачі можна послухати радіопрограми, які підпільно слухали в радянські часи. Окрім того, виставка оснащена планшетами з відеороликами та додатковою інформацією, яка повніше розкриває експозицію.

Виставка “Ген непокори” – інклюзивна, для людей з порушенням зору передбачені аудіогіди та тексти, написані шрифтом Брайля.

Експозиція триватиме щонайменше рік, в її рамках будуть лекції, презентації, перегляди фільмів, зустрічі з цікавими людьми та багато іншого.

До кінця місяця щодня о 15:00 буде безкоштовна екскурсія від авторів виставки. В інший час її також можна відвідати – від середи музей працює з 10:00 до 18:00, у суботу – 3 11:00 до 17:00, перерва – 13:00 до 13:45.

Вихідні – неділя і понеділок.

Записатися на екскурсію можна за телефоном (093)052-03-45.

Донецький обласний краєзнавчий музей розташований у Краматорську, на вул. Академічна, 84 (біля першого корпусу та гуртожитку ДДМА).

Читайте також:
Фото війни: в Києві відкрилася виставка фронтового кореспондента Андрія Дубчака. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.