У Чилі через референдум скасували конституцію часів диктатора Піночета

 

Чилійці переважною більшістю проголосували за те, щоб переписати конституцію країни, прийняту в роки правління генерала Аугусто Піночета.

Майже 90% голосів на референдумі, який пройшов у неділю, вже підраховано, 78% виборців проголосувало за зміну конституції, передає УНН з посиланням на видання La Segunda і ефіри місцевих телеканалів.

Поштовхом до референдуму стали масові протести громадян проти нерівності, до якої, на їхню думку, призвела піночетівська конституція.

Президент країни Себастьян Піньєра визнав підсумки голосування, віддавши належне тому, наскільки мирно було проведено референдум. Він назвав це голосування початком шляху, яким чилійці повинні пройти разом.

Масові антиурядові протести почалися в Чилі близько року тому. Демонстранти вимагали прийняття нової конституції, здатної покінчити з глибокою нерівністю в суспільстві.

“До цього часу конституція розділяла нас. З сьогоднішнього дня ми повинні працювати спільно, щоб нова конституція стала великою основою єдності, стабільності і майбутнього”, — сказав Піньєра, звертаючись до чилійців, які вийшли на вулиці святкувати підсумки референдуму.

На референдумі було два питання: чи хочуть виборці нову конституцію і хто, який суспільний або державний інститут повинен її створювати.

Більшість проголосувала за те, щоб нова конституція створювалася зборами, що складаються цілком і повністю з обраних громадян, а не таким, в яких перебували б також і юристи.

Тисячі людей вийшли на вулиці Сантьяго та інших міст країни ще до оголошення результатів, оскільки голосування “За” було всіма очікуваним, пишуть ЗМІ.

За останні 20 років Чилі досягла значних успіхів у боротьбі з бідністю, проте соціальна нерівність тут залишається гострою проблемою.

Конституція країни була прийнята в 1980 році, коли країною правив диктатор генерал Аугусто Піночет.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна