Два по 6%: Нацбанк зберіг облікову ставку і прогноз падіння ВВП

 

Правління Національного банку збереже облікову ставку на рівні 6% річних.

Про таке рішення оголосив голова НБУ Кирило Шевченко в четвер, 22 жовтня, на брифінгу щодо рішень правління Нацбанку з монетарної політики.

Він нагадав, що 6%, встановлені в червні 2020 року – це найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України.

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками. Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам.

За словами Шевченка, прогноз Нацбанку щодо валового внутрішнього продукту на 2020 рік залишається незмінним – падіння на 6%. 

“Прогноз ВВП на поточний рік залишається незмінним. Скорочення економіки за підсумками року є наслідком насамперед складного для бізнесу другого кварталу, в якому застосовувалися найжорсткіші карантинні обмеження. Водночас ділова активність помітно пожвавилася в умовах поступового пом’якшення обмежень. Відновлення споживчого та інвестиційного попиту в другому півріччі компенсуватимуть гірший урожай аграрного сектору та менший фіскальний імпульс”, – сказав глава центробанку.

За його словами, основним драйвером очікуваного росту ВВП на рівні 4% у 2021-2022 роках буде приватне споживання.

“Економічне зростання підтримають фіскальні стимули, м’яка монетарна політика та відновлення зовнішнього попиту. Важливою передумовою такого сценарію є відсутність у майбутньому жорстких карантинних обмежень як в Україні, так і у світі”, – додав голова НБУ.

Читайте також:
Смолій: Нацбанк і надалі знижуватиме облікову ставку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна