До “червоної зони” карантину потрапили дев’ять обласних центрів України

 

За результатами засідання Держкомісії ТЕБ та НС, до червоного рівня епідемічної небезпеки потрапили дев’ять обласних центрів.

Про це в четвер, 15 жовтня, повідомив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, передає “Укрінформ”.

“До червоного рівня епідемічної небезпеки за результатами засідання Державної комісії ТЕБ та НС, на яку були запрошені голови ОДА, а також міський голова, віднесено 68 адміністративно-територіальних одиниць в 15 областях, у тому числі дев’ять обласних центрів: Чернівці, Хмельницький, Чернігів, Харків, Сєверодонецьк, Полтава, Суми, Івано-Франківськ та Тернопіль”, – сказав Ляшко.

У Сумах рівень захворюваності на 100 тисяч населення наближається до 1000 – сьогодні він становить 954 на 100 тис. населення.

Водночас рівень захворюваності в Івано-Франківську та Тернополі, за його словами, перебуває на межі, близькій до помаранчевої зони, тому за умови дотримання протиепідемічних заходів ці міста можуть повернутися на помаранчевий рівень.

У Луганській області в 15 адміністративно-територіальних одиницях показник заповненості ліжок в COVID-лікарнях п’ять днів поспіль перевищує 75%, тому регіон також віднесли до червоного рівня епіднебезпеки.

Ляшко нагадав, що останнім рішенням Кабінету Міністрів було знижено поріг для переведення адміністративно-територіальних одиниць до червоного рівня – 320 осіб на 100 тисяч населення, до цього показника відносять не тільки підтверджені випадки COVID-19, а й підозри на коронавірусну хворобу.

Нагадаємо основні відмінності між карантинними зонами:

  • У “червоній” зоні забороняється робота громадського транспорту. Дозволяється тільки висадка пасажирів з транспорту, який курсує транзитом, і з міжобласного транспорту (додатково до обмежень “помаранчевої” зони).
  • У “помаранчевій” зоні заборонена діяльність об’єктів розміщення (хостелів, туристичних баз і т.д.), крім готелів; діяльність розважальних закладів, ресторанів в нічний час; планові госпіталізації в лікарнях; робота спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури; прийом нових змін в дитячі табори. Масові заходи дозволені в кількості 1 людина на 20 квадратних метрів і за участі не більше 100 осіб (додатково до обмежень “жовтої” зони).
  • У “жовтій” зоні не можна відвідувати установи соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, крім тих, які надають послуги кризового втручання (додатково до обмежень “зеленої” зони).
  • У “зеленій” зоні діють такі обмеження: перебування в громадських будівлях дозволено тільки в масках або респіраторах; проведення масових заходів з розрахунку не більше однієї людини на п’ять квадратних метрів; кінотеатри можуть працювати із заповненою на 50%, перевезення пасажирів в громадському транспорті здійснюється тільки на сидячих місцях.

Читайте також:
COVID-19 у ЗСУ: число одужалих за добу більше, ніж кількість нових інфікованих

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна