У Харкові відкрили меморіальну дошку волонтерці та військовій Яні Червоній. ФОТО

 

У Харкові на фасаді загальноосвітньої школи № 131 відкрили меморіальну дошку на знак пам’яті загиблої на Донбасі волонтерки, Народного Героя України, старшого солдата ЗСУ Яни Червоної, яка навчалася там у 1986-1996 роках.

Ініціатива з ушанування пам’яті належить матері військової – Тамарі Симоненко, пише “Армія.Інформ”.

“Чимало харків’ян поклали свої життя на Донбасі за незалежність України. Всіх їх треба пам’ятати. Адже вони, так само як і моя Яна, щиро любили свою державу та поклали життя заради миру. Місце для меморіальної дошки обрали невипадково, а задля того, щоб учні школи, переступаючи її поріг, згадували всіх захисників України. Можливо юні громадяни замислюватимуться над тим, що таке бути патріотом”, – каже Тамара Іванівна.

Фото: Армія.Інформ

За словами голови ГО “Ветерани АТО і патріоти України Шевченківського району міста Харків” Рамаза Гаврилова, це не перша мармурова плита, що його побратими встановили в обласному центрі.

“У наших планах увіковічення пам’яті всіх земляків. Поступово ми це зробимо, бо молоді покоління повинні зростати на подвигах захисників і берегинь України. Сотні осіб хотіли б перебувати на сьогоднішньому заході, але карантинні обмеження не дозволили всім прийти. Однак подумки вони стояли біля школи, де вчилася патріотка. Такі, як Яна Червона, є найкращими дітьми України” – зауважив колишній боєць окремої механізованої бригади імені Івана Сірка старший солдат запасу Рамаз Гаврилов.

Фото: Армія.Інформ

На відкриття дошки прийшли рідні Яни, ветерани АТО/ООС, представники місцевих органів самоврядування, офіцери Шевченківського райвійськкомату, школярі.

Нагадаємо, кулеметниця Яна Червона (позивний “Відьма”) загинула 2 квітня 2019 року у зоні проведення Операції об’єднаних сил на Луганщині. Вона служила у 46-му окремому батальйоні спеціального призначення “Донбас-Україна” ЗСУ.

8 квітня 2019 року тодішній президент України Петро Порошенко нагородив Яну Червону орденом Богдана Хмельницького посмертно.

Читайте також:
“Яна була справжньою Відьмою”. Спогад про полеглу подругу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна