Рибокомбінат з Криму хоче через ООН поновити поставки дніпровської води на півострів

 

“Кримський виробничий рибокомбінат” з Красноперекопського району Криму через суди домагається відновлення поставок дніпровської води через Північно-Кримський канал. Підприємство планує подати скаргу на Україну в ООН, щоб відновити постачання води на півострів.

Про це в понеділок, 12 жовтня, повідомив адвокат підприємства Олександр Молохов, який також очолює експертну раду з міжнародно-правових питань при російському уряді Криму, передає видання “Крим.Реалії”.

Зазначається, що висохлі озера рибокомбінату займають 2,5 тис. гектарів. До 2014 року водойми наповнювалися водою з Північно-Кримського каналу.

У ставках вирощували коропів, товстолобиків, білих амурів, щук.

За словами акціонера розореного рибокомбінату Олексія Чередникова, вся риба загинула в 2014 році, з 200 працівників залишилося 11.

“Я практично втратив усе. Це були абсолютно штучні водойми, вони наповнювалися водою з Північно-Кримського каналу. Без води виробництво неможливе”, – розповів акціонер.

Рибокомбінат оцінює збитки майже в 24,4 млн гривень. Юристи підприємства наполягають на договірних відносинах, які нібито в односторонньому порядку після російської анексії розірвало управління Північно-Кримського каналу.

Однак керівництво каналу запевняє, що угоди на поставку води для розведення риби в Криму взагалі не було.

“Управління Північно-Кримського каналу укладало договори на основі трьох видів діяльності щодо подачі води в Крим – це сільське господарство, технічні та комунальні потреби. Жодних відносин між управлінням каналу і цим підприємством не було і не могло бути”, – каже в коментарі журналістам директор управління Північно-Кримського каналу Сергій Шевченко.

У 2017-2018 роках українські суди відмовилися розглядати претензії підприємства до Державного агентства водних ресурсів України та Управління Північно-Кримського каналу.

Причина – несплата комбінатом судового збору в 240 тисяч гривень. У червні 2020 року Європейський суд з прав людини також відхилив скаргу підприємства.

Тепер юристи рибокомбінату планують звертатися в ООН.

Одну скаргу на перекриття води підготували до Комітету з прав людини. Це консультативний орган з незалежних експертів, чиї рішення виконувати необов’язково.

Іншу скаргу проти України планують направити до Ради з прав людини. Як пояснив адвокат підприємства, мета цих скарг – відновлення поставок дніпровської води на півострів чрез Північно-Кримський канал.

“Щоб були нормальні добросусідські відносини між Росією та Україною, в тому числі щоб відновив свою роботу канал”, – сказав Молохов.

За його інформацією, до скарг рибокомбінату в Комітеті та Раді ООН з прав людини приєднаються кримські аграрії, які отримували воду з Північно-Кримського каналу.

“Те, що відбувається зараз, – це підготовчий етап до великого, глобального кейсу: “Справа Росії проти України через водну блокаду”, – заявив він журналістам.

Як писала “Новинарня”, українська влада неодноразово заявляла про те, що водопостачання анексованого Криму буде відновлено тільки після деокупації півострова.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставку води на півострів було припинено.

Запаси води у Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Згідно з заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

Читайте також:
За два місяці в окупованому Криму пересохли п’ять річок, – російські гідрометеорологи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна