На захисті свого міста: тероборонівці Києва склали присягу. ФОТО, ВІДЕО

 

У Києві резервісти територіальної оборони склали присягу на вірність українському народу. Їхні тренування для цього почалися ще кілька місяців тому, а церемоніал присяги відбувся в міському військкоматі в суботу, 10 жовтня.

Учасники 129-го батальйону ТрО Оболонського району, 126-го батальйону – Деснянського, 127-го батальйону – Дніпровського і 130-го батальйону – Солом’янського району приєдналися до київської 112-ї окремої бригади територіальної оборони ЗС України.

Такі територіальні підрозділи були створені по всій Україні 2018 року. У столиці шість батальйонів ТрО, за кожним закріплений конкретний район, який вони захищатимуть у разі ворожої загрози. Про це розповів “Новинарні” командир 112 обтро Микола Білосвіт.

Підполковник Микола Білосвіт

“Їхні завдання – охорона важливих державних об’єктів, підтримка правопорядку, боротьба з диверсійно-розвідувальними групами тощо, – сказав підполковник Білосвіт. – Стати тероборонівцем може кожен цивільний, звернувшись до військкомату свого району і підписав там контракт”.

За його словами, на початку кожного року складають план навчань і тренувань та доводять його особовому складу, щоб люди могли спланувати свій час з урахуванням служби в резерві. Практичні заняття з підготовки кожен батальйон зазвичай проводить у своєму районі.

Ірина Щиголь

Підтримати резервістку Ірину Щиголь під час складання присяги прийшли її друзі, а ось чоловік лишився вдома з двома маленькими дітьми.

“Він у мене теж служить у теробороні. Ось такий сімейний підрозділ! – посміхається Ірина. – Майже кожної суботи у мене підготовка чи то теоретична у приміщенні, чи то практична десь у лісі чи на полігоні”.

У цивільному житті жінка працює викладачем у Київському національному університеті ім. Шевченка, а зараз перебуває в декретній відпустці.

За словами Ірини Щиголь, до того, як підписати контракт на службу в резерві і приєднатися до лав тероборони, вона не мала військового досвіду.

“Я часто спілкуюся із переселенцями і знаю про випробування, з якими вони зіткнулися через окупантів на Донбасі. Я не хочу, щоб мої діти мали таку долю. Тому я тут, щоб мати можливість захистити їх та їхнє майбутнє. Думаю, війна б швидше закінчилася, якби було більше свідомих людей”, – стверджує Ірина.

Сергій Шавін

А ось підприємець Сергій Шавін уже брав участь в бойових діях на сході України.

“У 2014-му, коли почалася війна, на дверях свого під’їзду побачив об’яву, що закликала йти в армію. Я одразу зателефонував туди. Мене поставили на облік, але призвали аж узимку 2015 року. Після “учебки” відправили служити в 40-ву окрему артилерійську бригаду. Разом із нею відвоював на Донбасі рік”, – згадує Сергій.

АТОвець приєднався до тероборони свого району одразу після демобілізації.

“Війна ж ще не закінчилася, тож треба бути у формі і тренуватися. Це вже мій другий контракт. Але зарплату тут не платять, у теробороні займаємося на власному ентузіазмі”, – розповів Шавін.

Фотогалерея:

тероборона Київ - присяга_1 тероборона Київ - присяга ЗСУ_5 тероборона Київ - присяга ЗСУ_2 тероборона Київ - присяга ЗСУ_4 тероборона Київ - присяга тероборона Київ - присяга_2 тероборона Київ - присяга_4 тероборона Київ - присяга ЗСУ_1 тероборона Київ - присяга ЗСУ_3 тероборона Київ - присяга ЗСУ тероборона Київ - патч - шеврон тероборона Київ - нагороди тероборона Київ - мазепинка - голвоний убір ЗСУ
<
>

підготувала: Катерина Стулень
фото: “Новинарня

Читайте також:
Потенціал “другої армії”. Як в Україні працює і реформується військовий резерв


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.