Cуд не мав права вимагати в журналістки розкрити джерело, – ЄСПЛ

 

Європейський суд з прав людини визнав порушенням права на свободу висловлювань вимогу швейцарського суду до журналістки розкрити джерело інформації.

Як передає пресслужба суду, таке рішення ЄСПЛ ухвалив у вівторок, 6 жовтня, за позовом журналістки Ніни Джекер проти Швейцарії.

ЄСПЛ у своєму рішенні постановив, що швейцарські судові та слідчі органи порушили статтю 10 Європейської конвенції з прав людини про гарантування свободи висловлювань.

“Суд відзначив важливість захисту журналістських джерел для свободи преси у демократичному суспільстві. Тому вимога до журналістки розкрити особу свого джерела не може відповідати положенню статті 10 Конвенції, навіть якщо це обґрунтовується суспільним інтересом”, – заявили у ЄСПЛ.

Журналістка не вимагала від Швейцарії матеріальної компенсації в цьому провадженні.

У 2012 році Джекер опублікувала у газеті Basler Zeitung матеріал про діяльність дрібного наркодилера, який займався поширенням легких наркотиків.

Публікація стала підставою для швейцарської прокуратури порушити кримінальне провадження проти дилера, а від журналістки вимагали розкрити персональну інформацію про нього. Цю вимогу також підтримав Федеральний верховний суд Швейцарії

Читайте також:
ЄСПЛ не задовольнив клопотання щодо негайних заходів на захист ПЦУ в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна