РФ може поєднати вплив на місцеві вибори у Херсонській області та застосування військової сили, – генерал Ходжес

 

Американський генерал-лейтенант у відставці, колишній командувач військами США в Європі в 2014-2017 роках, ветеран війни в Іраку і Афганістані Бен Ходжес вважає, що після російських стратегічних командно-штабних навчань “Кавказ-2020” Україна не має втрачати пильності та продовжувати дбати про безпеку у Херсонській області.
Йдеться, зокрема, про передвиборчий період. 

Таку думку Ходжес висловив у інтерв’ю виданню “РБК-Україна”, яке опубліковане у вівторок, 6 жовтня.

Нагадаємо, що саме Бен Ходжес на початку літа 2020 року прогнозував, що Росія може використати навчання “Кавказ-2020” та почати пряме вторгнення на південь України. Цього не сталося, втім, американський генерал у відставці переконаний – перемогу оголошувати рано.

“Я би поки не оголошував про перемогу… Я впевнений, що Генштаб ЗС України за цим дуже уважно стежить… Ці російські вправи або репетиції – це відпрацювання дуже специфічних дій, які можуть або не можуть знадобитися”, – коментує екскомандувач збройними силами США в Європі.

Він наголосив, що навчання “Кавказ-2020” мали ще й інформаційний контекст.

“Іншими словами, навчання є сигналом, який в цьому випадку показує Україні і всім іншим в регіоні: подивіться, що ми можемо зробити. Подивіться, які у нас є можливості. Так що, якщо хочете, це частина зусиль по залякуванню“, – додав Ходжес.

“Наступний етап – подивитися, що станеться з місцевими виборами на півдні України, особливо в Херсонській області. Ви досі чуєте цю інформаційну кампанію про гуманітарну кризу в Криму, про нестачу води… Для мене ці речі пов’язані – як можливість поєднання інформації, корупції, впливу на вибори і потенційної загрози застосування військової сили. Все це різні аспекти того, як Росія намагається досягти своїх цілей. Ось чому стійкість українського суспільства так важлива, важливі дії влади в цій ситуації, захист інфраструктури, готовність населення”.

Ходжес пригадав також і масштабні навчання в Україні “Об’єднані зусилля-2020”, які стали відповіддю Росії на її маневри.

“НАТО підтримує Україну навчанням, фінансовою допомогою, як і дипломатичними зусиллями. І я думаю, що так буде і далі. Я вважаю, що Чорне море є найбільш стратегічно важливим регіоном для Росії. І вони (РФ – Н.) продемонстрували, що готові використовувати силу і будь-які інші інструменти для досягнення своєї мети. Вона полягає в безперешкодному використанні Чорного моря в якості стартового майданчика: на Близький Схід і на Балкани, на Кавказ, в Сирії, в Східне Середземномор’я. Ось чого вони хочуть”, – резюмував Ходжес.

Він підкреслив, що Захід повинен боротися “не тільки за захист наших союзників і друзів”, але і за те, щоб позбавити Кремль можливості використовувати Чорне море в якості стартової площадки.

“Тому потрібно проводити навчання в повітрі, на морі і на суші. І це також необхідно, щоб допомогти Україні розвинути власні оборонні можливості”, – додав генерал у відставці.

Читайте також:
Американський генерал перерахував ознаки, які можуть свідчити про підготовку наступу РФ на Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна