Померла правозахисниця й дисидентка Раїса Руденко

 

На 81-му році життя померла українська правозахисниця та дисидентка Раїса Руденко, яка була дружиною письменника, філософа, засновника Української гельсінської групи Героя України Миколи Руденка.

Про це повідомив голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський у суботу, 3 жовтня.

“Як щойно повідомив голова Наукового товариства імені Сергія Подолинського професор Володимир Шевчук, сьогодні вдень відійшла у вічність Раїса Руденко – українська журналістка, правозахисниця, дисидентка”, – написав Сидоржевський у фейсбуці.

Як інформує Харківська правозахисна група, смерть настала після невдалої нейрохірургічної операції, після якої Раїса Руденко два тижні перебувала в комі.

“Раїса Опанасівна була дружиною Миколи Руденка – Героя України, відомого українського письменника, прозаїка, філософа, космолога, економіста, автора понад 40 виданих книг, учасника Другої світової війни, колишнього дисидента, багаторічного політичного в’язня радянських тюрем і концтаборів, борця за права людини, громадського діяча”, – нагадав Сидоржевський.

У 1976 році Микола Руденко оголосив про створення правозахисної Української Гельсінської групи. Його дружина неофіційно була секретаркою цього об’єднання.

Подружжя Руденків заарештували, засудили та відправили до таборів. У 1987 році під тиском міжнародної громадськості Миколі та Раїсі Руденкам дозволили виїзд за кордон. Вони повернулися в Україну в 1990 році.

Микола Руденко помер 1 квітня 2004 року.

Указом президента України Леоніда Кучми від 19 грудня 2000 року  Миколі Даниловичу Руденку “за активне і послідовне відстоювання ідеї побудови незалежної Української держави, багаторічну плідну правозахисну і літературну діяльність” було присвоєно звання Герой України з врученням ордена Держави.

Поховають Раїсу Руденко біля її чоловіка.

Читайте також:
Помер перший мер Львова часів незалежності Василь Шпіцер

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна