“Цуцик Путіна”, “клоун”, “брехун” та український слід: у США відбулися перші дебати Трампа і Байдена

 

У ніч на середу (за київським часом – вранці 30 вересня) в місті Клівленд, штат Огайо, відбулися перші президентські дебати між кандидатами від Республіканської та Демократичної партій США Дональдом Трампом та Джо Байденом.

Дискусія політиків виявилася емоційною. Модератор дебатів, ведучий телеканалу Fox News Кріс Воллес впродовж усього ефіру з перемінним успіхом намагався перевести дискусію в нормальний діалог.

Усупереч досягнутій домовленості про правила дебатів, чинний президент Трамп переривав буквально кожну відповідь свого опонента та не зважав на зауваження ведучого про те, що такі дії є порушенням регламенту, звертає увагу “Європейська правда”.

“Така тактика виявилася до певної міри успішною для Трампа, особливо в першій частині дебатів. Байден був помітно дезорієнтованим, збивався з думки, плутав слова і був змушений виправлятися, а згодом також почав перебивати опонента”, – пише видання.

The New York Times у заголовку передової статті пишуть: “Знущання та обмани Трампа додали хаосу в перші дебати”.

Кандидати у президенти обмінювалися образливими висловами на адресу один одного, причому Джо Байден був навіть жорсткішим. Реагуючи на дії Трампа, у дискусії, він називав чинного президента США “клоуном” та намагався зупинити його фразами на кшталт “А чи не заткнувся б ти, мужик?” (Why don’t you shut up, man?).

Обидва кандидати під час дебатів постійно звинувачували один одного у брехні. Трамп звертав увагу на заяви однопартійців Байдена, які представляють крайньо ліву частину Демпартії, через що його супернику доводилося виправдовуватися.

Крім іншого, Трамп сказав, що за три роки на посаді президента зробив більше, ніж його опонент – за 47 років свого перебування в політиці, Сенаті й Білому домі.

Коли перебивання з боку Трампа повторилося, кандидат-демократ зауважив: “Важко і слово сказати, коли поруч стоїть клоун”.

Дискусія політиків, що тривала півтори години, не зачіпала зовнішню політику. Цю тему планують підняти під час наступних серій дебатів у жовтні.

Між тим, кандидати коротко обмінялися звинуваченнями із цього приводу. Байден, зокрема, назвав Трампа “цуциком Путіна” (Putin’s puppy), інший варіант перекладу – “маріонетка Путіна”.

Байден зазначив, що Трамп досі “відмовляється навіть сказати що-небудь Путіну про винагороду (яку Росія пропонувала в Афганістані) за голови американських солдатів”.

Натомість Трамп звинуватив родину Байдена у зловживанні владою, коли Джо Байден був віцепрезидентом, згадавши про те, що його син Хантер Байден почав “заробляти мільйони в Україні та у Китаї”, попри те, що “до того ніде не працював”.

У відповідь на ці закиди опонента обидва кандидати назвали слова іншого “повною брехнею”. Детальної дискусії з цього приводу не відбулося.

Ближче до кінця дебатів модератор Кріс Воллес, який представляв загалом протрампівський телеканал Fox News, риторично запитав чинного президента, чому він протягом усієї полеміки не дотримувався хвилинного регламенту на виступи, хоча його штаб погодився на таке правило.

Реагуючи на це, після дебатів Дональд Трамп розмістив твіт, що містить абревіатуру “проти” між його фотографією та фотографіями Байдена та Воллеса.

Як інформувала “Новинарня“, 24 серпня Республіканська партія обрала кандидатом в президенти США Дональда Трампа. 26 серпня чинний віцепрезидент США Майк Пенс погодився знову обійняти цю посаду, якщо на виборах президента переможе Дональд Трамп.

Тиждень тому Джо Байден офіційно став кандидатом у президенти США від демократів.
Кандидаткою у віцепрезиденти від Демократичної партії обрали Камалу Гарріс.

Вибори в США заплановані на 3 листопада 2020 року. Байден за рейтингами наразі випереджає Трампа.

Читайте також:
У разі перемоги на виборах Байден обіцяє надати Україні летальну зброю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна