8 балів з 10: Чубаров оцінив загрозу вторгнення РФ заради води для Криму

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оцінив загрозу нападу Росії на Україну з метою перенаправити водні ресурси Дніпра для потреб Кримського півострова на вісім з десяти балів.

Про це він заявив у програмі “Насправді: Крим” на телеканалі “Дом” у п’ятницю, 25 вересня.

“Моя оцінка 8. Загроза нападу Росії з метою повністю на себе перенаправити водні ресурси Дніпра, в межах того, що було до окупації, ця загроза дуже висока”, – зазначив він, відповідаючи на запитання: “Від 0 до 10 оцініть імовірність нападу на Україну, хоча б на вихідну точку Північно-Кримського каналу, з боку Криму?”

Чубаров також озвучив офіційну позицію Меджлісу кримськотатарського народу щодо подачі води в окупований Крим.

“Ніяких поставок води до того моменту, доки Росія не визнає Крим окупованою нею територією і ми не сядемо за стіл переговорів, щоб обговорювати умови виходу Росії з Криму і відновлення суверенітету української держави над Кримом. Тільки це”, – додав він.

Як писала “Новинарня”, українська влада неодноразово заявляла про те, що водопостачання анексованого Криму буде відновлено тільки після деокупації півострова.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з островом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинилися.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

У підконтрольному РФ “уряді” Криму повідомили, що готуються до “найгіршого сценарію” з водопостачанням півострова. Підконтрольний Кремлю “глава” Криму Сергій Аксьонов стверджував, що 2020 рік став найпосушливішим за 150 років спостережень.

Читайте також:
За два місяці в окупованому Криму пересохли п’ять річок, – російські гідрометеорологи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна