Рада завалила законопроєкт про навчання російською мовою у вишах

 

Верховна Рада України відмовилася дозволити навчання іноземною мовою, у тому числі російською, у вишах України.

Народні депутати відправили на доопрацювання відповідний законопроєкт №3717 під час голосування в середу, 16 вересня, повідомляє “РБК-Україна”.

Проєкт закону за основу підтримали лише 210 нардепів. За його направлення на повторне перше читання проголосували 235 депутатів ВР.

У цьому законі пропонували визначити, що для іноземних громадян, осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб, в окремих групах, що складаються виключно з іноземців та/або осіб без громадянства, навчання може здійснюватися іноземною мовою.

Передбачалося, що заклади вищої освіти забезпечують вивчення такими особами державної мови.

В ході обговорення в сесійній залі виникла запекла дискусія, а доповідачів по проєкту заглушали вигуки із залу, передає видання.

Зазначається також, що низка нардепів висловили застереження, що цей документ створює лазівку для навчання в українських вузах російською мовою.

“Проєкт відправили в освітній комітет на повторне перше читання, а це значить, що влада знову спробує пропхати його через сесійну залу”, – пише на сторінці у фейсбуці народний депутат Володимир В’ятрович.

Крім того, з його слів, у четвер, 17 вересня, в порядку денному є ще два проєкти – 3077 і 3077-1.

“Вони взагалі передбачають повну русифікацію освіти. І хоча формально освітній комітет їх не підтримав, для чогось же ці проєкти Шуфрича і Бужанського включили в порядок денний і виносять у зал. Маємо бути пильними, бо режим Зеленського все виразніше демонструє свою антиукраїнську сутність і все тісніше зливається в обіймах з ОПЗЖ”, – наголосив В’ятрович.

Читайте також:
Туркменістан розформував російськомовні класи в школах Ашгабада, Москва обурена

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна