Черновецький через ОАСК намагається зробити російську мову державною

 

Окружний адмінсуд міста Києва отримав позов від колишнього мера столиці Леоніда Черновецького з вимогою зобов’язати Кабмін внести до Верховної Ради проєкт закону про надання російській мові статусу державної.

Про це 9 вересня повідомила пресслужба ОАСК.

“До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов, у якому суд просять зобов’язати Кабінет Міністрів внести до Верховної Ради проєкт закону про надання російській мові статусу державної. Позивачем зазначений Леонід Черновецький, відповідачем – Кабінет Міністрів”, – сказано в повідомленні.

Позивач просить визнати протиправною бездіяльність уряду, яка, на його думку, полягає у невнесенні зазначеного законопроєкту на розгляд парламенту.

Суд вирішує питання про відкриття провадження в адміністративній справі.

Як відомо, стаття 10 Конституції визначає, що “Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання та захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування”.

Підприємець Леонід Черновецький був міським головою Києва у 2006-2012 роках. Після звинувачень у масштабній корупції він виїхав до Грузії, отримав громадянство цієї країни та 2016 року невдало балотувався до грузинського парламенту. У 2017 році Україна марно вимагала його видачі з Грузії.

Читайте також:
Черновецький просить суд заборонити Луценкові виїжджати з України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна