Через карантин Україна заборонила в’їзд на Закарпаття угорському урядовцю

 

Україна заборонила в’їзд на Закарпаття державному секретарю Угорщини з питань національної політики Арпаду Потапі. Відомо, що він хотів взяти участь у відкритті відремонтованої школи.

Інформацію, поширену угорськими медіа, підтвердили також у МЗС України в п’ятницю, 4 вересня.

Арпад Потапі планував відвідати церемонію відкриття школи №10 в Ужгороді 3 вересня.

Реконструкція навчального закладу відбулася за фінансування угорського уряду, однак його приїзд був заблокований через нещодавнє рішення Києва про заборону в’їзду іноземців, передає “Європейська правда”.

Україна могла зробити виняток для урядової делегації з Будапешта із Потапі на чолі, але відмовилася це робити, заявив угорський консул Ласло Куті.

“Ми чекали на гостей з Угорщини на цю подію, але, на жаль, у кількох сотніх кілометрів звідси (у Києві – Н.) хтось вирішив, що приїзд угорської урядової делегації є найбільшою загрозою епідеміологічній ситуації. Через це делегація не прибула до Ужгорода”, – розповів дипломат на церемонії, якого цитує сайт угорської меншини Karpatalja.

Ця заява спричинила резонанс в угорських медіа – у п’ятницю історію опублікувала більшість видань країни.

Надвечір на повідомлення відреагували також у МЗС України, заявивши, що “із подивом” сприйняли слова консула.

“Неможливість в’їзду пов’язана з введеними урядом України обмеженнями на в’їзд іноземців у контексті протидії пандемії коронавірусу, що добре відомо угорській стороні і не носить політичного характеру”, – заявило зовнішньополітичне відомство.

В МЗС водночас вважають, що ця ситуація свідчить про загострення конфліктної риторики від представників офіційного Будапешта.

“Така риторика дипломата свідчить про неповагу до законів країни перебування і свідомо вводить в оману громадськість, не сприяючи нормалізації українсько-угорських відносин”.

“Варто зауважити, що аргумент МЗС про епідемічну небезпеку візиту не видається обгрунтованим. Угорщина, має найменшу кількість заражень відносно до населення серед усіх держав континентальної Європи – цей показник, за даними МОЗ, уп’ятеро менший за український”, – підсумували журналісти “Європравди”.

Читайте також:
Україна досягла порозуміння у мовному питанні з усіма країнами-сусідами, окрім Угорщини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна