“Шахтарі працювали в забої 85 см заввишки”: на Луганщині СБУ блокувала незаконний видобуток вугілля

 

У Луганській області Служба безпеки України звітує, що блокувала діяльність групи осіб, які організували на державній шахті незаконний видобуток та подальшу реалізацію вугілля, завдавши державі мільйонні збитки.

Про це у вівторок, 1 вересня, інформує пресцентр СБУ.

Оперативники СБУ встановили, що на початку цього року посадовці керівної ланки однієї з шахт ДП “Первомайськвугілля” організували “тіньовий” вуглевидобуток.

“Для цього на ділянці шахти було прокладено нелегальні вугільні виробітки. Шахтарів змушували працювати в аварійних умовах, у “забої” 65-85 сантиметрів заввишки, що є грубим порушенням законодавства”, – розповідають у СБУ.

Вугілля не обліковували і збували місцевим підприємцям за готівку.

Щодоби шахтоділянка видобувала майже 50-60 тонн необлікованого вугілля. Для приховування злочинну, керівництво шахти занижувало офіційні показники видобутку.

У межах розпочатого кримінального провадження співробітники СБ України провели вісім  обшуків в адмінбудівлі шахти, в офісі фірми, причетної до нелегальної схеми, на вугільних майданчиках у містах Золоте і Гірське та за місцями проживання фігурантів.

“Під час слідчих дій вилучено готівку у сумі 120 тисяч доларів США, бухгалтерську, маркшейдерську, товарно-транспортну документацію, жорсткі диски комп’ютерів, які місять інформацію про офіційні та фактичні обсяги видобутої та реалізованої вугільної продукції, три вантажні автомобілі та іншу техніку”, – кажуть у СБУ.

Крім цього на вугільних майданчиках виявлено майже 1,2 тисячі тонн незаконно видобутого та підготовленого до “тіньової” реалізації вугілля.

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання щодо накладення арешту на вилучені товарно-матеріальні цінності та автотранспортні засоби. Триває збір доказів для притягнення винних до кримінальної відповідальності.

Читайте також:
На Львівщині на шахті “Червоноградська” загинув гірник

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна