Під Радою вшанували нацгвардійців, загиблих тут 5 років тому від вибуху гранати. ФОТО

 

Керівники, депутати Верховної Ради та керівники силових відомств взяли участь у церемонії вшанування пам’яті чотирьох гвардійців 1-ї президентської бригади оперативного призначення НГУ імені гетьмана Петра Дорошенка, які загинули п’ять років тому під парламентом від розриву гранати, виконуючи завдання з охорони громадського порядку.

Про церемонію, що відбулася в понеділок, 31 серпня, повідомила пресслужба Ради.

Голова парламенту Дмитро Разумков підкреслив, що, за словами родичів військовослужбовців, ситуація з покаранням винних досі не зрушила з мертвої точки – вона навіть погіршилася. “Одна особа, яка обвинувачується у цих подіях, ще перебуває на волі. Інша особа затягує максимально цей процес, і вже не перший рік ми не бачимо вироку суду”, – сказав спікер ВР, додавши, що винні у загибелі нацгвардійців мають понести покарання.

Фото: пресслужба Верховної Ради

У меморіальному заході, крім інших, взяли участь міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, командувач Національної гвардії України генерал-полковник Микола Балан та т.в.о. начальника Північного Київського територіально управління полковник Володимир Шелефост.

Разом із батьками загиблих присутні вшанували пам’ять нацгвардійців хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіальної дошки, яка розміщена на будівлі Верховної Ради.

Фото: пресслужба Верховної Ради

Нацгвардійці перед парламентом підняли величезні портрети загиблих Ігоря Дебріна, Дмитра Сластнікова, Олександра Костини та Богдана Дацюка.

Читайте також:
У справі “гранатометальника” Гуменюка суд повернув прокуратурі обвинувальний висновок

Як інформувала “Новинарня“, 31 серпня 2015 року під Верховною Радою відбулися зіткнення демонстрантів, які виступали проти змін Конституції (зокрема в частині статусу Донбасу), із правоохоронцями. Внаслідок вибуху кинутої з боку мітингувальників гранати загинули четверо бійців Нацгвардії, що стояли в охороні – Ігор Дебрін, Дмитро Сластніков, Олександр Костина та Богдан Дацюк. За даними МВС України, загалом постраждали понад 140 правоохоронців і цивільних.

Мітинг під Верховною Радою 31 серпня організували партія “Свобода”, Радикальна партія Олега Ляшка, інші організації.

Правоохоронці заявили, що ідентифікували метальника гранати – це боєць батальйону “Січ” Ігор Гуменюк. Його затримали.

У справі про зіткнення під парламентом повідомили про підозру 22 особам. Їм інкримінували ч. 3 ст. 258 (терористичний акт), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ч. 2 ст. 342 (опір представнику влади, працівнику правоохоронного органа, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку й державного кордону чи військовослужбовцю) КК України.

11 серпня 2016 року Генеральна прокуратура спрямувала до суду звинувачувальний акт у провадженні стосовно фігурантів у справі про ті заворушення під ВР. Щодо Ігоря Гуменюка ведеться окреме провадження.

Читайте також:
Влада починає наймасштабніший судовий процес часів Незалежності, – Сиротюк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна