“ДНР” запровадила смертну кару та вже оголосила два “вироки”, – ООН

 

Терористична організація “Донецька народна республіка” запровадила смертну кару, а так званий “суд” вже навіть оголосив два такі “вироки”.

Про це йдеться в доповіді “Права людини в контексті відправлення правосуддя у кримінальних справах, пов’язаних з конфліктами в Україні з квітня 2014 року по квітень 2020-го” Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

“УВКПЛ стурбоване також тим, що “Донецька народна республіка” запровадила смертну кару. УВКПЛ відомо про два випадки, де “суд” “ДНР” постановив смертний вирок, проте станом на дату цієї доповіді ці “вироки” не були виконані. Тим не менш, вони продовжують викликати занепокоєння, тому що в перші роки конфлікту озброєні групи вже проводили страти”, — повідомили в УВКПЛ.

Зазначається також, що нормативна база, що регулює “кримінальне судочинство” на території, яка контролюється “ДНР”, була розроблена у 2014-2015 роках на основі Кримінально-процесуального кодексу України 1960 року (зі змінами, внесеними 29 червня 2001 року), а не Кримінального процесуального кодексу України 2012 року.

У доповіді підкреслюється, що в ОРДЛО ані “законодавство”, ані практика його застосування не забезпечують дотримання базових елементів права на справедливий судовий розгляд і пов’язаних із ними прав людини осіб, “обвинувачених” у “злочинах”, пов’язаних із конфліктом.

Відомості, викладені у доповіді, дають підстави вважати, що органи, які розглядають “справи”, пов’язані з конфліктом, не є ані незалежними, ані безсторонніми.

“Провадження” відбуваються у закритому режимі, без доступу до самостійно обраного захисника, та часто супроводжуються триманням під вартою без зв’язку з зовнішнім світом, застосуванням катувань і жорстоким поводженням, заявляють автори звіту.

Читайте також:
«Крим сьогодні – це територія жаху»: Чийгоз у Радбезі ООН закликав світ захистити права людей в окупації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна