Разумков про звернення Кравчука до Ради щодо проведення виборів у Криму й ОРДЛО: “Не уявляю, як це зробити”

 

Звернення першого президента України, а нині – голови української делегації в ТКГ у Мінську Леоніда Кравчука з пропозицією розглянути відповідність постанови про проведення місцевих виборів закону України про місцеве самоврядування та Мінським угодам надійшло до Верховної Ради.

Це підтвердив голова ВР Дмитро Разумков на брифінгу в неділю, 23 серпня, після урочистої церемонії підняття Державного прапора на площі Конституції, повідомляє “Укрінформ“.

“Щодо звернення Леоніда Макаровича, то воно дійсно надійшло до Верховної Ради. У п’ятницю Руслан Олексійович [Стефанчук] спрямував його до комітетів. Профільний комітет розглядатиме ці питання”, – сказав Разумков.

При цьому він зазначив, що позицію комітету з цього приводу не знає, але особисто не розуміє, як можна провести вибори на окупованих територіях.

“Поки що зарано мені говорити за комітет, я свою позицію скажу. Я чув від багатьох посадовців, що вибори – це правильно, і їх треба проводити по всій території, на якій це можливо зробити. Я вважаю, що це виключне право громадянина за Конституцією.

Але є певні обмеження. Вибори повинні бути виборами, вони мають бути демократичні, представляти інтереси всіх громадян, які живуть на тій чи іншій території, подобається нам їх вибір чи ні. Але вибори повинні відповідати європейським нормам, повинні бути такими, які не будуть ставити під загрозу життя і здоров’я наших громадян.

Станом на сьогодні провести вибори на тимчасово окупованих територіях… Я не розумію, як це зробити“, – зізнався голова Верховної Ради.

Водночас Разумков зауважив, що в цьому випадку також доцільно було б почути позицію інших членів Тимчасової контактної групи.

“Якщо ми говоримо про ТКГ, то варто було б почути позицію інших представників, в тому числі представників офісу президента, Андрія Борисовича Єрмака, наприклад, – він відповідає за цей напрямок. Поки що додаткової інформації з цього приводу не надходило”, – сказав спікер парламенту.

При цьому він наголосив, що в будь-якому разі Верховна Рада діятиме в інтересах всіх громадян України, але “враховуючи ті специфічні обставини, які дозволяють чи не дозволяють проводити вибори на тих чи інших територіях”.

Очільник української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук 18 серпня під час засідання ТКГ поінформував її учасників про те, що в рамках підготовки до місцевих виборів в Україні направив звернення до Верховної Ради з пропозицією розглянути питання щодо відповідності Постанови ВР “Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році” Закону України “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, а також Комплексу заходів з виконання Мінських угод, який був підтриманий резолюцією Ради Безпеки ООН 2202 (2015).

Згодом Кравчук пояснив, що на засіданні ТКГ представники Російської Федерації вимагали, щоб Верховна Рада внесла зміни до постанови про призначення місцевих виборів 2020 року.

За його словами, російську сторону не влаштовує те, що, відповідно до цієї постанови, проведення виборів неможливе на окупованих територіях України, а тільки на підконтрольній українській владі території.

Читайте також:
Кравчук пропонує пристати на ультиматум Росії, щоб “рухатися вперед”, – Тука

Макарович пройшов “між краплинками”, – Гармаш про дебют Кравчука як голови української делегації в ТКГ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна