Укрспецекспорт відсудив у поляків 26 бойових машин піхоти

 

Польські суди ухвалили рішення повернути Україні 26 бойових машин піхоти БМП-1, які польська приватна компанія Wtorplast S.A. відмовлялася передати ДК “Укрспецекспорт”, хоча кошти за них були сплачені.

Як ідеться в сюжеті ТСН, польська фірма Wtorplast не передавала Україні 26 “бех” через спроби переглянути умови контракту в сторону збільшення вартості угоди. Тому держкомпанія “Укрспецекспорт” була вимушена звернутися до польських судів.

Контракт було укладено ще 2016 року. Загалом передбачалася поставка 93 одиниць БМП-1 на суму 15,345 млн доларів.
Було внесено аванс у розмірі майже 9 млн доларів США за більш як половину замовлення – 50 одиниць техніки. Реально було поставлено два десятки бойових машин, надалі поляки зволікали з виконанням умов угоди.

“Польський партнер не виконав умови контракту і вже майже два роки не постачає техніку компанії “Укрспецекспорт”, – зазначив представник української компанії.

Голова правління “Вторпласту” Владислав Бінда пояснив зриви виконання контракту карантином, затримкою постачання частини машин із Чехії, їх подорожчанням тощо.

Однак, каже польський адвокат “Укрспецекспорту” Якуб Мазур, Wtorplast S.A. не надав обґрунтованих, серйозних причин, які дозволили б не виконувати умови контракту і зривати поставки.

Відтак на бік України стали і арбітражний, і апеляційний суди в Польщі.

Також польський арбітраж постановив для “Вторпласту” виплатити “Укрспецекспорту” 3 млн доларів за невчасну поставку і судові витрати.

Тепер відбувається процес примусового вилучення бойових машин із залученням польського судового виконавця на підставі “екзекуційного акта”. Зі стоянки польської фірми їх вантажать на трали для подальшого транспортування до України. Ці машини фігурують у державному оборонному замовленні на 2020 рік.

Паралельно “справу “Вторпласту” в Україні ведуть ДБР і НАБУ.

“Висока ймовірність того, що ця фірма не має відношення до продажу БМП“, – каже голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

Читайте також:
Попри пандемію: Україна почала поставку БМП-1 для потреб ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна