Офіс омбудсмена виявив телеграм-бота, який поширює дані майже 7 тис. військовослужбовців

 

Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини заявляє, що виявив телеграм-бота, який поширює персональні дані військовослужбовців.

Про це в середу, 7 серпня, повідомляє пресслужба офісу.

“У липні поточного року Департаментом у сфері захисту персональних даних Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в процесі здійснення моніторингу дотримання законодавства у сфері захисту персональних даних виявлено чат-бот в месенджері телеграм, в якому оприлюднено табличний файл з персональними даними (ПІБ, номерами військових частин, стверджувальними датами самовільного залишення військових частин). Загалом список містить дані щодо 6 907 військовослужбовців“, – йдеться у повідомленні.

У зв’язку з цим секретаріат омбудсмена направив листи на адресу Служби безпеки України та Національної поліції України “з метою вжиття відповідними органами заходів реагування в межах їхньої компетенції”.

Також секретаріат закликали до невідкладного блокування згаданого телеграм-бота.

Як повідомили в офісі уповноваженого, Нацполіція відкрила кримінальне провадження за частиною першою статті 182 Кримінального кодексу України (порушення недоторканності приватного життя).

Санкція зазначеної статті передбачає покарання у вигляді штрафу в розмірі від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Читайте також:
Журналістка Величко, яка розслідувала вплив ворожих телеграм-каналів на “слуг народу”, заявила про погрози та стеження

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.