Що мав на увазі Зеленський, коли коментував перемир’я та намір “зробити новий літак і всіх бомбить”

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна робитиме все для дотримання “всеохопного перемир’я”, ЗСУ роблять це “на 100%”, тому подальший мир залежить від Російської Федерації, її прихильності до досягнутих домовленостей припинити війну на Донбасі.

Як передає “Новинарня“, таку думку глава держави висловив 29 липня після відвідування дитячої спеціалізованої лікарні “Охматдит” у Києві.

“Чи можемо ми сказати, що ми домовилися про припинення вогню? Так. Чи можемо ми сказати, що [після оголошення перемир’я з 27 липня] немає жодних одиничних пострілів? Ні. Тому що вони є, вони існують. Тому що у нас 400 із гаком кілометрів лінії розмежування, і проконтролювати все дуже складно”, – цитує президента “Інтерфакс-Україна”.

Зеленський зазначив, що в разі серйозних обстрілів і порушення домовленостей противником українські військові дуже потужно відповідатимуть, і “вони про це знають”.

“Ми робитимемо все, щоб зберегти перемир’я. Сьогодні ми виконуємо це стовідсотково – не на 99,9%, а на 100%. Я вдячний всім, хто це робить і за це відповідає. Що стосується тієї сторони, то все залежатиме, я впевнений, від Російської Федерації, чи зможе вона так само все контролювати, і чи зможуть вони дотримуватися тих домовленостей, які в нас були. Ми побачимо. Якщо та сторона справді хоче припинення війни, про що вони постійно говорять, ми це з вами відчуватимемо”, – наголосив президент.

Після цього одна із журналісток уточнила в президента щодо термінів виконання певних робіт.

“Усі дуже люблять цифри: “До Дня захисту дітей ми повинні відкрити щось грандіозне, щоб всі журналісти вийшли і аплодували: які молодці президент і міністерство – до цього дня вони це зробили!” А насправді там замажте – потім допрацюєте. “До Дня Незалежності ми повинні зробити новий літак і показати всім, які ми сильні, літаки летять, будемо всіх бомбить!” Розумієте, мені здається питання не в датах. Питання, воно працює чи не працює. Думаю, в цілому ми повинні припинити цю популістичну історію. Найголовніше: відкривати тоді, коли воно вже готове і зроблено”, – сказав Зеленський.

Водночас фраза про “літакі лєтять, будєм всіх бомбіть!”, сказана Зеленським на емоціях, з активною мімікою, уже стала мемом поза загальним контекстом сказаного в “Охматдиті”.

“…Зробимо новий літак, будєм всіх бомбіть!” – так і сказав, але вирвано з контексту:

Повна відповідь із “літаком” – після 17:20:

Читайте також:
Хомчак доповів Зеленському про перемир’я на Донбасі: жодного пораненого та загиблого

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.