Після порушення “перемир’я” Україна може вимагати повернення Росії в СЦКК, – Гармаш

 

Україна має повне право вимагати повернення представників Росії в Спільний центр щодо контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін після того, як бойовики порушили режим повного припинення вогню в перший же день.

Таку думку в понеділок, 27 липня, висловив у фейсбуці журналіст і представник ОРДЛО в Тристоронньої контактній групі Сергій Гармаш.

“Ніхто і не думав, що це перемир’я буде дійсно остаточним і всеосяжним. Але щоб так скоро… Думаю, його долю вирішила пропозиція нашого президента підписати його на рівні глав Нормандської четвірки. Росія зробить все, щоб не визнати стороною конфлікту і не брати на себе відповідальність за війну на Донбасі… Зате тепер в України є повне право, зрозуміле західним партнерам, вимагати повернення представників Росії в СЦКК. Саме та сторона, якій Путін так наполегливо намагається надати суб’єктність, не здатна нести відповідальність за свої слова і дії, то хтось же повинен відповідати за них. Напевно, той, хто їм платить”, – вважає Гармаш.

Як відомо, СЦКК – група з контролю за дотриманням Мінського протоколу, в яку входять представники української та російської сторін.

Центр розпочав роботу 26 вересня 2014 року в місті Соледар Донецької області. З квітня 2015 українська і російська сторони почали вести окремі журнали випадків порушення режиму припинення вогню

Наприкінці вересня 2014 року повідомлялося, що в робочу групу СЦКК, крім українського представництва, увійшли 75 військовослужбовців ЗС РФ.

У грудні 2017 року всі 75 російських офіцерів, які входили до складу російської сторони СЦКК, виїхали з України та повернулися в РФ, що було офіційно підтверджено ОБСЄ та Державною прикордонною службою України.

Читайте також:
Євросоюз закликає Росію повернутися до СЦКК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна