Лідер протестного руху в Білорусі Тихановський був в окупованому Криму і прославляв “русский мир”

 

Білоруський бізнесмен і блогер із президентськими амбіціями Сергій Тихановський за два роки до початку своєї медіадіяльності відвідав окупований Російською Федерацією Крим, де прославляв так званий “русский мир”.

Про це в п’ятницю, 24 липня, передає сайт “Інформнапалм”.

18 липня в телеграм-каналі “ДаВолі!!!” з’явився скріншот допису Сергія Тихановського в фейсбуці, де він вітає читачів із Новим роком та бажає їм робити більше добрих справ.

До посту, опублікованого 31 грудня 2016 року, була підібрана ілюстрація – фото президента РФ Володимира Путіна з російським Дідом Морозом, які тримають “Книгу добрых дел”.

“Такий само допис Тихановський продублював  і в соціальній мережі “ВК” (архів). Тобто він цілком свідомо двічі у своєму новорічному вітанні опублікував фотографію з Путіним – головою держави-агресора, яка на той час анексувала український Крим, окупувала частину Донбасу, вбила майже 13 тисяч громадян України, бомбардувала мирних жителів Сирії і здійснила терористичні операції по всьому світу. Перелік “добрих справ” вражає. Але звернемо увагу, що на тлі інших дописів Тихановського у фейсбуці на той час цей пост виглядає цілком органічно”, – зазначає “Інформнапалм”.

7 березня 2017 року у фейсбуці Тихановського з’явився пост Олександра Луценка, де він повідомляє, що до нього напередодні завітали його друзі. Луценко додає фотографію, на якій він обіймає Олександра Доброва та Сергія Тихановського.

Уродженець Дніпропетровської області Олександр Луценко був одним із засновників православного благодійного центру соціальної адаптації, створеного у Дніпрі для допомоги в’язням.

У 2017 році Луценко мешкав у Ялті. Він заявляв, що переїхав у Крим через те, що ” було небезпечно залишатися на підконтрольній Україні території”.

Щодо Революції Гідності та законної влади в Україні він використовує повний набір штампів російської пропаганди.

Своєю чергою Олександр Добров – православний паломник із Павлограда на Дніпропетровщині. Жив в Україні, Росії. Він у 2018 році переїхав з Москви на тимчасово окуповану територію Криму, проте неодноразово незаконно перетинав державний кордон України, про це свідчать дописи у його соцмережах.

Від окупації Криму в 2014 році летовище Сімферополя приймало лише російські літаки і було головним аеропортом в Криму до введення в експлуатацію в 2018 році, в декількох кілометрах від нього, нового аеропорту, побудованого російською окупаційною адміністрацією.

5 березня 2017 року Добров публікує в фейсбуці селфі  з Тихановським в автобусі (архів). За даними геолокації, допис був зроблений у місці з назвою Карач.

Скріншот допису із селфі Олександра Доброва та Сергія Тихановського

Карач є західною частиною села Скворцове Сімферопольського району Автономної Республіки Крим.

Село Скворцове розташоване недалеко від колишнього аеропорту Сімферополя, який знаходиться в Аерофлотському, на 8 км на північний захід від столиці АР Крим.

6 березня 2017 року, за словами Олександра Луценка, Тихановський та Добров відвідали його в Ялті.

Перебуваючи в Криму разом із Тихановським, Добров відкрито поширює в соцмережі духовні ідеали “русского мира”, зізнається, що готовий хоч зараз “померти за Росію”, а бути росіянином для нього – “це сповідувати Христа навіть ціною власного життя”.

У коментарі до цього допису Сергій Тихановський називає Олександра Доброва та Олександра Луценка своїми духовними братами.

Соцмережі Сергія Тихановського перед поверненням до Білорусі були наповнені фотографіями російських православних церков та постами про російську монархію.

У 2016 році він навіть брав участь у міжнародному фестивалі православних ЗМІ “Вера и слово” і, за його словами, зустрівся там із патріархом РПЦ Кирилом (Гундяєвим).

Сьогодні Сергій Тихановський перебуває під арештом (на 15 діб).

Згідно з протоколом суду, блогер нібито порушив закон про масові заходи, а саме – брав участь у недозволеному міськвиконкомом пікеті 27 травня у Могильові під час збору підписів за кандидата у президенти Світлану Тихановську, яка є його дружиною.

Білоруські правозахисники назвали Тихановського політв’язнем, міжнародна організація Amnesty International – в’язнем совісті.

Читайте також:
“Павло порізав собі вени. Далі – тільки 37-й рік”. Відомого білоруського опозиціонера Северинця і далі катують у СІЗО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна