На Хмельниччині поховали морпіха 503 обмп Василя Кравченка, який загинув під Горлівкою. ФОТО

 

В Ізяславі на Хмельниччині 22 липня поховали 26-річного морського піхотинця, старшого солдата Василя Кравченка, який загинув внаслідок бойових дій на Донеччині 20 липня.

Як писала “Новинарня“, під час бойового чергування в районі села Шуми неподалік окупованої Горлівки життя бійця обірвала куля снайпера.

“Василь був справжнім морпіхом, сміливим і відчайдушним, разом з тим веселим і товариським, завжди готовим прийти на допомогу, – цитує командира загиблого, сержанта Юрія агенція “АрміяInform“.

Василь Кравченко проходив службу в 503-му окремому батальйоні морської піхоти на посаді старшого стрільця десантно-штурмового взводу десантно-штурмової роти з 2016 року.

Це був уже другий його прихід у військо: під час третьої хвилі мобілізації він служив у прикордонних військах. А після звільнення невдовзі повернувся в армійський стрій.

За словами заступника командира 503 обмп, старшого лейтенанта Петра Олексюка, останній контракт Кравченко підписав 19 січня 2018 року.

“Коли ми займали нові позиції неподалік Маріуполя взимку 2017-го, саме Василь був одним із тих, хто постійно підбадьорював товаришів, у найважчі моменти знаходив для кожного побратима добре слово, на нього можна було завжди покластись у найскрутніших ситуаціях. Ми там були за декілька сотень метрів від ворога”, – розповідає Олексюк, який раніше був командиром роти, де служив Кравченко.

 

Згадує, як навіть після двох днів лежання на мерзлій землі, в яку не так просто було “вгризтися”, Василь усміхався казав, що “ще день, другий, третій – і закопаємося, зробимо бліндаж і будемо в теплі. І все буде добре”.

Однокласниця загиблого бійця Оксана Міщук згадує, що у школі хлопець мав назвисько Соломон.

А інший однокласник, Михайло Хмелюк, назвав Василя “енерджайзером”: “Він такий був – постійно бігав, бігав, бігав, ніхто його не міг наздогнати. В школі був турнік-мен, спортсмен, футболіст”.

За словами голови ГО “Спілка ветеранів і учасників АТО Ізяславського району” Володимира Павлюка, батьки Василя – прості люди: мати працює санітаркою в лікарні, батько трактористом. Майже все життя прожили в Ізяславі.

Як розповідає старший лейтенант Олексюк, у той день, коли загинув Василь, позиції українських бійців обстрілював професійний снайпер. “Працювали явно не якісь там представники бандформувань, працювали спеціалісти, найманці російської армії”, – вважає командир.

За його словами, одна куля влучила Василеві в обличчя, інша – у груди.

Поховали старшого матроса Кравченка на Алеї почесних поховань нового міського кладовища в Ізяславі.

У нього залишились батьки, сестра і молода дружина, з якою побралися лише у квітні 2020 року.

Всі фото – “АрміяInform”

Читайте також:
“Я хочу рятувати життя!” Спогади про військового медика Миколу Іліна – білоруса, який загинув за Україну

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна