Коронавірус в Іспанії “помолодшав”: після збільшення кількості тестів майже половина інфікованих – до 40 років

 

В Іспанії серед інфікованих на коронавірус значно збільшилася кількість молодих людей віком до 40 років, при цьому майже половина пацієнтів не знають, від кого й коли заразилися.

Про це йдеться в оприлюдненому 22 липня звіті Інституту здоров’я імені Карлоса ІІІ, пише El Pais.

Як зазначається у звіті, COVID-19 різко “помолодшав”: останнім часом більшість нових інфікованих належать до вікової групи від 15 до 29 років.

Загалом, 40% із 25 600 проаналізованих випадків стосуються людей, молодших за 40 років.

Таким чином, середній вік інфікованого на коронавірус іспанця впав з 60 років у квітні до 48 років у липні.

Водночас варто зауважити, що до початку квітня, коли понад 83% захворілих були старші за 40 років, ПЦР-тести на коронавірус в Іспанії робили переважно пацієнтам із серйозними симптомами, що могли свідчити про COVID-19.

Натомість із червня тестування охоплює значно більше людей: зокрема, ПЦР-діагностика стала обов’язковою для всіх без винятку осіб, які контактували з інфікованим, навіть якщо в них немає жодних ознак захворювання. І, звісно, й надалі тести проводять усім, хто має відповідні симптоми.

Відтак у країні було виявлено величезну кількість інфікованих, які й гадки про це не мали: згідно зі звітом, 55% відсотків заражених не мали жодних симптомів чи навіть натяку на інфекцію.

Експерти також відзначають, що люди часто не можуть збагнути, де саме й від кого вони могли заразитися.

Загалом, 37% від усіх інфікованих не знають, як і коли підхопили вірус. Ще 25% заразилися вдома від когось із близьких, 12% – у соціальних закладах, 11% – на роботі й 6% – у медичних закладах.

У середньому, для 49,6% заражених коронавірусом людей не вдалося відстежити жодного контакту з раніше інфікованою особою.

Як наголошує речник Іспанської асоціації превентивної медицини, громадського здоров’я та гігієни Хесус Кабрільяна, це поганий показник. “Якби ця цифра дорівнювала нулю, це б означало, що всі інфіковані знають, як заразилися, а отже, легко відстежується шлях поширення коронавірусу”, – пояснив чиновник.

Водночас показник відстеження помітно відрізняється залежно від регіону. Найгірша ситуація в Каталонії, де неможливо відстежити шлях зараження у трьох із чотирьох інфікованих – 74,4% не мали контактів (або не знають про них) із людьми, в яких COVID-19 було діагностовано раніше.

У Каталонії зараз дуже погана ситуація. Там коронавірус передається «колективно»“, – наголошує Карільяна.

Натомість, скажімо, в Країні Басків не вдалося відстежити контактну особу лише для 11,9% пацієнтів, а в Андалусії, Арагоні та на Канарських островах цей показник становить близько 20%.

Для іноземців особливо цікавим є ще один згаданий у звіті показник, який свідчить, що “ввезені” в країну випадки коронавірусу становлять лише 1,9% від усіх інфікованих в Іспанії.

Щоправда, в деяких регіонах нові спалахи зараження виникли саме після завезення інфекції з-за кордону: так, у Мурсії спалах почався після діагностування коронавірусу у двох пасажирів літака, що прилетів із Болівії, на Канарах “корону” виявили в кількох мігрантів, а на Балеарських островах – у низки туристів.

Нагадаємо, що на початку пандемії Іспанія була однією з найбільш інфікованих країн у Європі. З 14 березня в країні було запроваджено дуже суворий карантин, який поступово почали послаблювати у травні. З 1 липня Іспанія відкрила свої кордони для мандрівників з інших держав Євросоюзу, але й досі не пускає іноземних туристів з-поза меж ЄС.

Станом на 22 липня в Іспанії діагностовано загалом 313 274 випадки коронавірусу з початку пандемії. З них 28 424 пацієнти померли, тоді як більшість людей уже одужала (точну цифру іспанська влада не оприлюднює, але “активних” випадків інфікування в країні зафіксовано менше 88 тисяч).

Водночас якщо на початку липня середній показних нових випадків зараження коливався в межах 500, то починаючи з 16 липня він зріс до 1300-1500 нових інфікованих за добу.

Читайте також:
В Іспанії за час пандемії на COVID-19 заразилися понад 50 тис. медиків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна