У Росії активіста з українським прапором затримали за “напад” на поліцейського, який збив його з ніг

 

У місті Гатчина Ленінградської області (Росія) активіста, який взяв участь в акції проти кримінального переслідування кримських татар, звинувачують у нападі на співробітника правоохоронних органів.

Про це повідомляє “Медиазона” з посиланням на адвоката Антона Юпанова.

У суботу, 18 липня, учасники руху “Стратегія-18” вийшли на пікет проти кримінального переслідування кримських татар. Активіст Володимир Шипіцин стояв із плакатом “Свободу в’язням «справи Хізб ут-Тахрір»” та прапором України.

Акцію розігнали силовики, затримавши шістьох її учасників, зокрема й Шипіцина. Тепер його звинувачують у “застосуванні сили проти поліцейського”.

“Йому закидають, що він пластиковою трубкою від прапора вдарив співробітника поліції по голові”, – зазначив адвокат.

При цьому на відео з місця подій добре видно, як поліцейський тягне активіста за руку, в результаті чого чоловік з прапором в руках падає, і під час падіння прапор в його руках збиває з поліцейського кепку.

За цей “злочин” Шипіцина помістили в ізолятор тимчасового тримання, щодо нього порушено кримінальну справу. Активіста допитали, але дати суду щодо обрання йому міри запобіжного заходу ще не призначено.

Раніше, 2 липня 2020 року, суд у Санкт-Петербурзі вже засуджував Володимира Шипіцина до 40 годин примусових робіт за акцію, яку “Стратегія-18” провела в День пам’яті депортації кримських татар 18 травня.

“За майже чотири роки існування Стратегії-18 – це перший вирок саме за «організацію і проведення» однієї з наших акцій”, – зауважив тоді Шипіцин у коментарі “Укрінформу”.

У 2016 році активісти Санкт-Петербурга об’єдналися в безстрокову акцію під назвою “Стратегія-18” у пам’ять про день депортації кримських татар 18 травня 1944 року. Щомісяця 18 числа вони виходять на вулиці міста з метою розповісти про ситуацію в незаконно анексованому Росією Криму та поінформувати російське суспільство про факти порушення прав і свобод людини.

Як пояснюють учасники руху, таким чином вони намагаються зробити факти переслідування кримських татар російською владою публічними, посилити громадський тиск на “людей, які ухвалюють рішення”. І, в кінцевому підсумку, сподіваються на “обмін усіх на всіх”.

Читайте також:
Шістьох фігурантів “справи Хізб ут-Тахрір” російський суд запроторив у колонію суворого режиму: від 7 до 19 років

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна