Президент присвоїв молодшому лейтенанту Тарасові Матвіїву звання Героя України посмертно

доповнено

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” молодшому лейтенанту Тарасу Матвіїву, який загинув на Донбасі минулої п’ятниці.

Як повідомили у пресслужбі голови держави, відповідний указ президент підписав у понеділок, 13 липня.

Звання Героя України присвоєно за особисту мужність, виявлену в захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові.

“Тарас Матвіїв на фронті – з початку війни. Був волонтером і добровольцем, а у 2019 році почав службу в лавах ЗСУ. Під час ворожого обстрілу 31-річний Тарас врятував двох своїх побратимів, допомігши їм дістатися в безпечне місце. На жаль, сам загинув від ворожої міни. Саме завдяки таким людям Україна вистоїть і переможе. Це – приклад цінностей молодих поколінь українців, які творять нашу країну. Вічна пам’ять Герою”, – зазначив Володимир Зеленський.

Як інформувала “Новинарня“, відомий громадський активіст, майданівець, командир взводу 24 омбр ЗСУ Тарас Матвіїв загинув під Троїцьким на Луганщині 10 липня унаслідок мінометного обстрілу.

11 липня 24-та окрема механізована бригада ім. короля Данила ініціювала відзначення лейтенанта Тараса Матвіїва званням Героя України посмертно.

Як інформувала “Новинарня“, Тарас Матвіїв народився 18 лютого 1989 року на Волині. Жив у місті Жидачів Львівської області, закінчив Жидачівську ЗОШ №1.
Журналіст за освітою (журфак Львівського національного університету імені І. Франка). Працював кореспондентом на ТРК “Ера”, каналі TVi та ін.
Був громадським активістом, майданівцем, учасником Революції Гідності в Києві (3-тя сотня Самооборони Майдану).
Після початку АТО брав участь у бойових діях як доброволець в окремій добровольчій чоті “Карпатська Січ”.
Був співкоординатором “Пошукової ініціативи Майдану”, волонтером у “Народному легіоні”.
Колишній депутат Жидачівської райради, член ГО “Українська галицька асамблея”.
Випускник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові.

Цитати блогера-патріота Матвіїва після його загибелі розійшлися по соцмережах:

У 24-й бригаді розповіли, що 10 липня, близько 20:00, позицію, якою командував молодший лейтенант Матвіїв, в районі села Троїцьке Попаснянського району, атакували окупанти.

“Били зі 120-мм мінометів. Одна з мін потрапила в бліндаж, де було двоє вояків. Бліндаж загорівся і частково обвалився. Тарас першим кинувся на допомогу побратимам – витягнув двох своїх бійців назовні і відніс в безпечне місце. В цей час ще одна міна впала на позицію і осколками смертельно поранила Тараса”, – розповіли в підрозділі про обставини загибелі офіцера.

номер картки Ощадбанку для фінансової підтримки матері загиблого:
5167 8032 1501 7836 Валентина Матвіїв

Читайте також:
Загиблі герої червня: обличчя й історії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна