Наекономились: влада скасовує “карантинне” обмеження зарплат чиновників 47 тис. грн

 

Верховна Рада на позачерговому засіданні 13 липня розгляне законопроєкт про скасування обмеження зарплат чиновників на період карантину рівнем 47 тисяч гривень.

Це питання є одним із 13 пунктів порядку денного, який оприлюднений у розпорядженні голови парламенту Дмитра Разумкова про проведення позачергового засідання ВР 13 липня.

Проєкт закону №3708 ініційований великою групою нардепів із фракції “Слуга народу”, тоді як із вимогою такого позачергового засідання Ради виступив президент Володимир Зеленський.

У законопроєкті міститься пропозиція, щоб обмеження зарплат держчиновників 47 тисячами гривень діяло не більше трьох місяців від початку застосування цієї норми.

Оскільки цю верхню межу запровадили 13 квітня, коли ухвалювали зміни до держбюджету, то, в разі ухвалення закону, термін дії обмеження має закінчитися 13 липня.

Нагадаємо, у квітні влада вдавалася до секвестру багатьох статей держбюджету, щоб наповнити фонд протидії COVID-19 та пов’язаним з епідемією кризовим явищам. Зокрема, президент Володимир Зеленський просив парламент підтримати обмеження зарплат чиновників.
13 квітня нардепи затвердили зміни до держбюджету, відповідно до яких на період карантину визначили граничну суму зарплат чиновників та суддів у розмірі 10 мінімальних заробітних плат (47 230 грн).
Аналогічне рішення прийняли в Кабміні для керівників виконавчих органів та членів наглядових рад держкомпаній.
Пізніше Вища рада правосуддя заявила, що тимчасове обмеження суддівської винагороди порушує конституційні гарантії як незалежності суддів, так і судової влади в цілому.

Читайте також:
До кінця карантину зарплати керівників держкомпаній не перевищать 47 тис. грн

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна