У Рівному пофарбували в рожеве пам’ятник радянському воєначальнику Богомолову

 

У Рівному вночі у п’ятницю, 10 липня, невідомі розфарбували танк-пам’ятник і меморіальну дошку на честь радянського комдива Михайла Богомолова в рожевий колір.

Про це повідомляє “Суспільне”.

На початку декомунізації сквер, в якому розташовувався пам’ятник Богомолову перейменували, однак сам монумент залишили.

Тепер сквер має назву Українських добровольців.

Михайло Богомолов – радянський воєначальник, який встановлював у Рівному радянський режим і воював проти УНР.

“Є версія, що Богомолов похований під пам’ятником, але остаточно це можна буде стверджувати, лише провівши дослідження”, – розповів  історик Рівненського краєзнавчого музею Ігор Марчук.

Фото: “Суспільне”

У лютому 2020 року народна депутатка від “Голосу” Соломія Бобровська подавала до Рівненської облдержадміністрації звернення щодо демонтажу пам’ятника командиру Червоної армії Михайлові Богомолову.

Тоді їй відмовили, адже цього воєначальника не внесли у список осіб, що підпадають під процес декомунізації.

Згодом Бобровська звернулась до Українського інституту національної пам’яті з проханням внести радянського воєначальника до цього списку осіб.

“Згаданий у Вашому зверненні встановлений у м. Рівне пам’ятник на честь радянського воєначальника Богомолова Михайла Михайловича (1897–1940) – особи, причетної до встановлення радянської влади на території України у 1920 та 1939 роках, переслідування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті (активний учасник радянсько-польської війни 1920 р. між Червоною армією з одного боку та союзницькими українсько-польськими військами, в ході якої Богомолов М. М. командував ескадроном Першої кінної армії РСЧА, зокрема й при захопленні м. Рівне; у вересні-жовтні 1939 р. – командир 36-ї танкової бригади, на чолі якої брав участь у т. зв. Польському поході або “визвольному поході” РСЧА у складі 8-го стрілецького корпусу п’ятої армії), відповідно до пп. “д” п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону є символікою комуністичного тоталітарного режиму і підлягає обов’язковому демонтажу”, – йшлось у листі-відповіді УІНП.

Читайте також:
На Буковині з 12 спроби демонтували пам’ятник трьом чекістам. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна