Право на освіту для призовників: “карантинна” проблема-2020 та як її вирішити

 

автор: Наталія Шумінська
юристка ГО “Юридична сотня”

Із 1 серпня розпочинається вступна кампанія для абітурієнтів, які бажають здобувати вищу освіту. Однак чи всі вступники рівні в реалізації їхнього права на освіту?

У зв’язку з карантином навесні-влітку 2020 року змінився як порядок вступу до ВНЗ, так і час призову на строкову військову службу. Внаслідок цього абітурієнти, які зараз призиваються до війська, фактично позбавлені одного з основних прав людини – права на освіту.

Про це свідчать численні звернення вступників та їхніх родичів на гарячу лінію ГО “Юридична сотня”.

У чому проблема зі вступом призовників

Президент Володимир Зеленський постановив призвати на строкову військову службу придатних за станом здоров’я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу y квітні-червні 2020 року та y жовтні-грудні 2020 року (указ Президента України № 13/2020 від 16 січня 2020 року), а згодом переніс строки проведення призову з квітня-червня на травень-липень 2020 року, у зв’язку із введення карантинних заходів (Указ від 23.03.2020 № 103/2020).

Що ж відбувається з відстрочкою у 2020 році? 

Особи призовного віку мають право на відстрочку для здобуття освіти на весь період навчання. Підставою для отримання такої відстрочки є відповідна довідка з місця навчання затвердженої форми, я якій зазначається рік вступу особи і те, що вона зараз  навчається (ч. 8 ст. 17 ЗУ “Про військовий обов’язок та військову службу”).

Проте отримати таку довідку вступникам, станом на кінець червня 2020, немає можливості. Оскільки дати вступу у 2020 році перенесли у зв’язку із введенням карантинних заходів і вони не збігаються із датами “весняного” призову.

Вступна кампанія офіційно розпочнеться з 1 серпня, а дати проведення призову перенесли, відповідно, до 31 липня (Наказ МОН від 04.05.2020 № 591).

Це означає, що вступники призовного віку фактично позбавляються права на навчання у разі, якщо вони будуть призвані на строкову військову службу до вступу у виш.

Випускникам бакалаврату також необхідно отримати підпис уповноваженої особи військового комісаріату для обхідного листа та подальшого отримання диплому. Як наслідок, неодноразово траплялися випадки, коли випускники, звернувшись до військкомату для оформлення такого обхідного листа, дізнавалися, що отримати підпис від працівників військкоматів зможуть лише у разі, якщо отримають направлення на військово-лікарську комісію для подальшого медичного огляду. Наступним кроком після проходження медичної комісії є отримання повістки на проходження строкової військової служби. 

Позиція Міноборони

На своєму офіційному сайті Міністерство оборони України заявляє, що Генеральний штаб Збройних Сил України надав розпорядження відповідним органам військового управління:

  • організувати взаємодію військових комісаріатів із місцевими органами освіти і науки та закладами освіти щодо призовників, які закінчують заклади освіти та планують продовжити навчання для отримання наступного ступеня освіти;
  • провести ретельне вивчення зазначеної категорії призовників, залучити до особових справ їх заяви щодо продовження навчання для здобуття наступного ступеня освіти, відповідні відомості (довідки) із органів освіти і науки, закладів освіти;
  • рекомендувати головам обласних та Київської міської призовних комісій, за поданням районних (міських) призовних комісій, надавати (за письмовими заявами призовників) відстрочки від призову за частиною 15 статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” до 01.10.2020 громадянам України:
  • для здобуття наступного ступеня освіти;
  • віком 18-19 років (відповідно до пункту 5 розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 № 179-р (зі змінами).

Водночас частиною 15 статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, зокрема, зазначено, що у випадках, не передбачених цим Законом, відстрочка від призову на строкову військову службу може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних та Київської міської призовних комісій за поданням районних (міських) призовних комісій.

Виходить, що надане Генеральним штабом Збройних Сил України розпорядження надавати за письмовими заявами призовників відстрочку несе рекомендаційний характер, а комісії приймають відповідні рішення на власний розсуд.

Як вирішити проблему?

Для забезпечення реалізації права на освіту громадянами призовного віку рекомендуємо вирішити питання щодо відстрочки призову вступників та випускників бакалаврату на рівні офіційних наказів Міністерства оборони, які містили б прямі вказівки щодо отримання такої відстрочки в обов’язковому порядку. Або ж відтермінувати весняний призов на більш пізні дати.

“Юридична сотня” направила листи в Офіс Президента України, а також міністру оборони України.

Очікуємо на швидке вирішення питання, щоб абітурієнти-призовники могли в повній мірі реалізувати своє право на освіту в 2020 році. 

Читайте також:
Як отримати більшу допомогу до 5 травня: соцзахист ветеранів vs держбюджет України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна