Печерську екссуддю Царевич виправдали за винесення неправосудних рішень щодо “Автомайдану” 2014 року

 

Шевченківський районний суд Києва визнав колишню суддю Печерського райсуду Оксану Царевич невинуватою у справі про незаконне позбавлення водійських прав активістів Автомайдану.

Про це у вівторок, 30 червня, повідомляють із судової зали “Ґрати”.

Суддя Євген Мартинов, який розглядав справу Царевич, виголошував вирок чотири години.

Як передає “Бабель”, суддя зазначив, що в матеріалах немає доказів, які б свідчили про вину Царевич. Він також визнав доказом матеріали, які подала Царевич – про те, що руху “Автомайдан” нібито не існувало, бо він не був зареєстрований.

Суд постановив, що Царевич розглядала всі справи у законний строк, за правилами територіальної юрисдикції, провадження були розпочаті відповідно до закону, а суддя належно дотримувалась визначених законом процедур, відкладала засідання для явки свідків тощо.

Прокуратура оскаржуватиме це рішення.

“Суд вирішив, що я навіть не потерпіла. Окреме «дякую» від мене прокуратурі, яка наробила купу процесуальних помилок, через що частину доказів суд не взяв до уваги, оскільки вони є недопустимі і неналежні”, – написала у фейсбуці Оксана Коваленко, яка є однією з постраждалих від дій Царевич.

Суддя Євген Мартинов зачитує рішення. Фото: ФБ Роман Маселко

Як відомо, під час Революції гідності суддя Печерського райсуду Оксана Царевич позбавила водійських посвідчень дев’ятьох учасників автопробігу руху “Автомайдан” до Межигір’я, де проживав президент Віктор Янукович.

Раніше адвокат потерпілих Роман Маселко повідомляв, що прокуратура “злила” справу судді Царевич.

Після засідання 26 червня він писав у фейсбуці: “Сьогодні в мене було реальне дежавю. Як і шість років тому, суддя зі знущальною посмішкою відхиляв усі мої клопотання, а весь судовий процес був лише виставою, імітацією правосуддя з наперед визначеним результатом. Тільки тепер на місці судді була не Царевич, а голова Шевченківського суду Євген Мартинов.

Суд тривав із 2016 року. Спершу Царевич судив інший суддя Майдану – Бугіль. Зрештою нам вдалось його відвести. Потім справу передали судді Мартинову.
У справі допитали інспектора Козака, який підтвердив, що рапорти, на підставі, яких Царевич засудила чотирьох потерпілих – підроблені.
Але прокуратура відверто зливала справу. Навіть не викликала для допиту ключових свідків – працівників суду, які в ручному режимі з втручанням в автоматизовану систему передали справи потерпілих Царевич”.

За словами адвоката, суддя Мартинов, незважаючи на карантин, встиг призначити понад десять засідань та провести допит без присутності Маселка й потерпілої, яка перебувала на самоізоляції після контакту з інфікованим COVID.

Проти задоволення клопотань потерпілих, за словами адвоката, виступав і прокурор Яценко.

“На жаль, за шість років нічого не змінилось. Правосуддя таки залишилось фікцією. Різниця лише в тому, що у часи Майдану Царевич засудила завідомо невинних, а 30 червня – виправдана, хоча мала понести покарання”, – зазначив Маселко.

Він розповів, що у судових дебатах перед винесенням рішення Оксана Царевич називала Революцію Гідності “якийсь майдан-перемайдан” і “далі переконана, що законно засудила невинних людей і все правильно робила. І взагалі саме вона жертва, а потерпілі її оббрехали”.

Маселко нагадав, що суддя Євген Мартинов, який є головою Шевченківського суду, брав участь у конкурсі до Вищого антикорупційного суду та був знятий із конкурсу, адже за спільним рішенням ВККС та міжнародників не спростував сумніви у його доброчесності.

Читайте також:
ВАСУ відмовився поновлювати на посаді “антимайданівську” суддю Царевич

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна