Рада внесла в законодавство поняття “злодій у законі”

 

Верховна Рада у четвер, 4 червня, у повторному другому читанні ухвалила закон “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою”.

Як передає “Радіо Свобода”, документ підтримали 236 народних депутатів.

У пояснювальній записці йдеться, що законоопроєкт розробили для припинення діяльності злочинних спільнот, їх учасників, притягнення до кримінальної відповідальності “злодіїв у законі”, а також інших учасників такої діяльності.

Закон доповнює статтю 28 “Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією” Кримінального кодексу України частиною п’ятою, визначивши, що злочин визнається вчиненим злочинною спільнотою, якщо він скоєний стійким ієрархічним об’єднанням кількох осіб (п’ять і більше), учасником, організатором, керівником та/або координатором якої є “злодій у законі”.

Також у цій частині статті пропонується визначити поняття “злодій у законі”.

Закон доповнює Кримінальний кодекс статтею 255-1 “Встановлення або поширення злочинного впливу”, а також статтею 255-2 “Організація, сприяння у проведенні або участь у злочинному зібранні (сходці)”.

Нагадаємо, поданий президентом Володимиром Зеленським законопроєкт про “злодіїв у законі” відправили на повторне друге читання ще в лютому.

Читайте також:
На Київщині затримали російського “злодія в законі”, який купив українське громадянство

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна