День морської піхоти України: як отримати “штормовий” берет. ВІДЕО

 

Напередодні Дня морської піхоти України, що відзначається 23 травня, військові окремих бригад та батальйонів МП ВМС ЗСУ пройшли випробування на психологічній смузі перешкод, щоб отримати заповітний “штормовий” берет.

Іспит складали в Олешківських пісках на Херсонщині. Саме ця смуга увійде в програму підготовки у Школі морського піхотинця та стане єдиною для всіх підрозділів морпіхів, незалежно від місця розташування, повідомляє пресслужба командування Морської піхоти ВМС.

До випробування допускали лише тих військовослужбовців, які прослужили в морській піхоті не менше пів року та мають бездоганний послужний список. Це були і чоловіки, і жінки.

Фото: ФБ 503 обмп

Усі морські піхотинці долали смугу завдовжки 4,5 км зі зброєю та в спорядженні.

Подолання водної перешкоди, евакуація пораненого, виконання вправ стрільб після фізичних навантажень – тобто більшість елементів психологічної смуги відображають ті завдання, які притаманні саме українській морській піхоті. Також географія полігону, де власне й була створена смуга, характерна для тих ділянок місцевості, де діють морські піхотинці.

“Учасників розділили на групи по 9-11 чоловік. Морпіхи долали різноманітні перешкоди: штовхали БТР, пливли на човні по водоймі, штурмували висоти та долали лабіринти і окопи. Під час проходження смуги для морських піхотинців було обов’язковим виконання різноманітних тактичних елементів у наступі та в обороні”, – зазначили також у 35-й бригаді.

“Важливо те, що це єдина смуга, яка побудована на полігоні морської піхоти, і проходити її будуть двічі на рік: до Дня морської піхоти України та до Дня захисника України”, – зазначив командувач МП ВМСУ генерал-лейтенант Юрій Содоль.

Перед випробуванням кожен з екзаменованих мав скласти заліки з фізичної підготовки, тактики застосування підрозділів морської піхоти та знань положень Кодексу морського піхотинця.

З огляду на складність випробування, протягом усієї дистанції кожну групу супроводжували представники медичної служби, які стежили за станом здоров’я армійців.

За словами інструкторів те, що переважна частина маршруту смуги проходить у пісках (іноді доводиться йти “по гомілку в піску”), збільшує фізичне навантаження, але все одно на першому місці залишається психологічні випробування.

“Воля, прагнення через будь-що виконати поставлене завдання й не залишити своїх побратимів – саме ці риси характеру мають бути притаманні військовослужбовцям, які прагнуть отримати право носити штормовий берет”, – зазначають у пресслужбі МП ВМСУ.

Не всі військовослужбовці змогли подолати таку складну смугу перешкод. Однак ті, хто пройшов випробування, після проголошення клятви 23 травня – на свято – одягнула такий жаданий берет морського піхотинця.

Фото: ФБ 503 обмп

Фото: ФБ 503 обмп

Фото: ФБ 503 обмп

У врученні беретів, відзнак Міноборони та цінних подарунків морпіхам у суботу взяли участь представники командування Військово-Морських сил ЗСУ, зокрема командувач ВМС адмірал Ігор Воронченко, керівники місцевої цивільної влади та ін.

Кадр відео

Як відомо, саме 23 травня 1918 року гетьман Павло Скоропадський видав указ по Морському відомству Української держави “Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби”.
На честь цієї події в Україні День морської піхоти відзначають із 23 травня 2018 року.

Читайте також:
100 років тому була створена морська піхота України. ІСТОРІЯ, ІНФОГРАФІКА

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна