Початок спаду епідемії коронавірусу в Україні прогнозують на третю декаду травня

 

Команда проєкту “ФОРСАЙТ COVID-19” Світового центру даних “Геоінформатика і сталий розвиток” при НТУУ “Київський політехнічний інститут”” прогнозує можливий початок спаду епідемії коронавірусу в Україні на третю декаду травня.

Як повідомила пресслужба КПІ 16 травня, науковці виявили, що для України на 15-денному відрізку – з 6-го по 20 травня – характер розвитку пандемії набуває чіткішого лінійного характеру з рівнем “плато” – 400-550 нових інфікованих людей на день.

За результатами прогнозного моделювання, такий характер розвитку процесу може продовжитися до третьої декади травня 2020 року, протягом якої ймовірно настане пік пандемії. Після цього пандемія, ймовірно, може піти на спад (кількість щоденно видужалих людей буде стійко більшою від кількості щоденно інфікованих).

Для міста Києва протягом цього ж відрізку “процес розвитку пандемії поки що є більш нестаціонарним з ймовірним зниженням його волатильності і набуттям більш чіткого лінійного характеру на наступному тижні з рівнем “плато” – 40-50 нових інфікованих на день”.

Дослідники констатують, що добове число тих, хто одужав, в Україні наближається до кількості нових інфікованих, а 14 травня вилікуваних навіть було більше. Відтак вони очікують, що в третій декаді травня цей баланс “може стати стійко позитивним, що засвідчить початок спаду пандемії”.

Як розповіли в КПІ, результати короткострокового прогнозного моделювання кількості хворих на COVID-19 в Україні і м. Києві на 16.05.20–20.05.20 отримано з використанням багатошарової нейронної мережі Back Propagation на основі механізму “ковзного вікна” з кількістю точок даних для навчання нейронної мережі – 12.
Середня абсолютна похибка у відсотках виконаного прогнозу на 15-денному відрізку  не перевищує 2.2%.

Читайте також:
В Україні затверджують механізм на ІФА-тестування на коронавірус

Як інформувала “Новинарня“, за добу 15 травня коронавірусну хворобу в Україні виявили у 528 осіб (відповідно, на Київ припадає мало не третина нових випадків). Одужали по Україні 433 людини, померла – 21 людина за добу.
За весь час епідемії в Україні захворіли 17 858 осіб, із них 4906 одужали. Летальних випадків – 497.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна