Коли українцям дозволять зняти маски: пояснення головного санлікаря

 

Якщо кількість нових випадків інфікування коронавірусом знижуватиметься, то “масковий режим” в Україні може завершитися до кінця літа.

Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв’ю РБК-Україна.

“Якщо число випадків буде йти до зниження, поліпшуватися, то, можливо, і не все літо ми будемо ходити в масках, а досить швидко вийдемо. Можливо, і дитячі садочки відкриємо“, – сказав Ляшко.

Водночас він попередив: якщо динаміка свідчитиме про те, що сезонність не впливає на поширення інфекції, то “буде складніше”.

“Тоді будемо балансувати на цих 350-500 випадків, і маска стане з нами невіднятним другом до кінця цього року“, – спрогнозував заступник міністра.

Він також нагадав, що наступний перегляд карантинних обмежень відбудеться 22 травня.

“Поки буде карантин, доти ми будемо в масках, з антисептиками та соціальною дистанцією. Іншого виходу немає. Ми говоримо про те, що у нас розробляється поетапний план виходу з карантину. Ми вже зараз пом’якшуємо обмеження з 11 травня. Наступний етап перегляду карантину – 22 травня. Будемо дивитися розвиток епідситуації”, – додав Ляшко.

Він також розповів, коли відкриється метро в Києві, Харкові та Дніпрі (нагадаємо, це рішення ухвалює Кабінет Міністрів, а не влада на місцях).

“Метро ми передбачали відкрити на четвертому етапі [послаблення обмежувальних заходів], коли протягом 10 днів поспіль кількість нових не пов’язаних між собою випадків захворювання буде меншою, ніж п’ять на область“, – пояснив головний санітарний лікар.

“Якщо говорити про п’ять не пов’язаних випадків, то зрозуміло, що в такому випадку епідемія остаточно йде на спад. Подивимось, як вийде, чи зможемо ми так довго не відкривати метро з економічної точки зору. Знову ж таки, це буде питанням дискусії та відслідковування кількості випадків, готовності системи охорони здоров’я їх приймати”, – додав Ляшко.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що метро в Україні точно не відкриють до 22 травня. Він також наголошував, що відновлення роботи громадського транспорту загрожує поширенням коронавірусу.

Як писала “Новинарня“, за добу 9 травня  в Україні було діагностовано 522 нові випадки COVID-19, померли 15 людей, одужали – 151.

Таким чином, денне число тих, хто заразився станом на неділю (522), було вищим, ніж показники всього попереднього тижня: суботи (515), п’ятниці (504), четверга (507), середи (487), вівторка (366), понеділка (418), неділі (502). Втім нижче за показники, що передували травневим святам: минулої суботи, 2 травня (550) та четверга, 30 квітня (540).

Загалом у країні вже 15 232 лабораторно підтверджених випадків інфікування коронавірусом SARS-CoV-2.

Читайте також:
Степанов розповів, який відсоток хворих на COVID-19 госпіталізують до лікарень

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна