Те, що у 2009-му читалося як радикальні ідеї з переосмислення Другої світової, тепер стало нормою, – В’ятрович

 

Народний депутат України, історик, колишній голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович прийшов до висновку, що розпочата ним ще в 2009 році дискусія про Другу світову війну, яка раніше сприймалася як “радикальна ідея” тепер стала звичною.

Таку думку В’ятрович висловив у блозі для видання “Радіо Свобода” в п’ятницю, 8 травня.

Історик пригадує два власні тексти про Другу світову війну, які він написав ще в 2009 році:

Ці матеріали, за словами В’ятровича,  11 років тому “збурили жваві суперечки, в декого навіть істеричну реакцію”.

“Мене звинувачували в штучній політизації історії, зокрема за тезу, що “міф про “Велику Перемогу” виконує не просто певну гуманітарну функцію — він розглядається як важливий інструмент відновлення геополітичного впливу Росії”. Через п’ять років, після початку війни в 2014-му, це стало очевидним для кожного, здатного думати”, – підкреслює В’ятрович.

Історик висловив втіху, що через 11 років багато з описаних у його матеріалах проблем позаду, а багато з озвучених тоді ідей втілені в життя.

“Те, що зовсім нещодавно, в 2009-му, читалося як радикальні ідеї з переосмислення Другої світової – стало нормою. Правий був геніальний Орвелл: “В часи загальної брехні говорити правду – це екстремізм”. Не бійтеся бути радикалами, якщо за вами правда”, – підсумував історик.

Читайте також:
В’ятрович: Україні слід відмовитись від поминальних заходів 22 червня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна