7 парків та палаців у глибинці України, які варто відвідати

 

З огляду на обмежувальні заходи у зв’язку з пандемією коронавірусу, на закордонний туризм у “гарячому” сезоні 2020 року особливо сподіватися не випадає.

На щастя, в Україні вистачає власних природних та архітектурних пам’яток, вартих уваги найвибагливішого туриста. Серед них – прекрасні палаци та парки в глибинці країни, на відвідання яких варто не пошкодувати щонайменше одного-двох днів вихідних або відпустки.

Дендропарк Софіївка

Дендропарк “Софіївка”, місто Умань Черкаської області

Парк розташований у старовинному місті Умань Черкаської області. Офіційна назва – Національний дендрологічний парк “Софіївка”. Це місце особливе тим, що саме в Софіївці можна відчути, які дива може створити природа і кохання. Парк створений руками людини. Саме тут можна поринути в казки та легенди, відчути щось міфічне та вічне.

Софіївський парк – ідеальне місце для проведення відпочинку, знайомства з одним із найпрекрасніших природних чудес України та Європи. Сьогодні цей парк – не просто мальовничий куточок природи, це символ вічного кохання, краси та мудрості. Займає площу майже 180 кв. м. На території розміщені статуї героїв, філософів та богів Стародавньої Греції, Єлисейські поля та амфітеатр. Справжньою прикрасою місцевості являється фонтан у вигляді Змії, з пащі якої підіймається водяний стовп висотою 20 м. Закоханим обов’язково треба побувати на «Острові кохання».

Ідея створення парку належить графу Потоцькому, який збудував його для своєї коханої, Софії Вітт-Потоцької. Вона була натхненна поїздкою до Криму і вражена розмірами та красою парку “Аркадія”. Граф хотів зробити приємне рідній людині, але його розорений на той час палац був далеким від того, чим захоплювалася дружина. Потоцький не зміг побудувати парк на березі моря, як того хотіла Софія, але у 1785 році розпочав для неї будівництво Софіївського парку, який відомий сьогодні чи не на весь світ.

Будівництво Софіївського парку, який дуже швидко стане найбільшим та найгарнішим в Європі, Потоцький довірив офіцеру, спеціалісту того часу з типографії та інженерії – Людвіку Метцелю. Ходять різні легенди щодо спорудження цього парку, але головна полягає в тому, що над його створенням працювало близько 1000 людей.

Парк прекрасний у будь-яку пору року. Але щоб цікаво і комфортно провести час, найкраще приїжджати сюди з середини весни до середини осені. Якщо планувати поїздку до парку влітку і прогулюватися вдень, варто підготуватися до того, що буде спекотно.

Умань – старовинне місто, де добре розвинена туристична сфера. Проблем із розташуванням гостей міста в готелях та хостелах не буде. Найближче від природної пам’ятки розташовані готель-хостел “Кенгуру”, готель “Корнет” (вул. Тищика, 32) та готель “Софіївський” (вул. Київська, 12а).

Дендропарк Олександрія

Дендропарк “Олександрія”, місто Біла Церква, Київська область

Парк розташований біля в’їзду в місто Біла Церква. Розбитий на площі понад 400 гектарів, він є одним із найбільших парків України. Початок будівництва датується 80-ми роками XVII ст. Збудував його граф Ксаверій Браницький для своєї дружини. На її ж честь і було названо дендропарк.

Парк працює постійно, але за різним графіком – залежно від сезону. Більшість туристів приїжджає сюди в теплу пору року, щоб прогулятися та влаштувати пікнік. Для відпочинку в парку краще виділити весь день.

У туристів буде можливість відвідати резиденцію засновників парку – Браницьких, прогулятися унікальним Китайським містком та чотирма тематичними павільйонами, насолодитися неймовірними краєвидами природи – ставками й водоймами, невеликими водоспадами. Численні качки та лебеді на місцевому озері почуваються впевнено і спокійно. Для того, щоб їм було затишно, тут навіть зводять спеціальні накриття. Увагу привертає і річка Рось, по якій можна пропливти на орендованому човні.

Для тих, хто вирішить залишитись в місті на декілька днів, є можливість забронювати номер в місцевих готелях: “Кларк” по вул. Гончара, “Візит” по вул. Щорса, “Рось” на бульварі 50-річчя Перемоги та в готелі “Київ”, що на Торговій площі.

Шарівський замок-церква та місцевий парк

Храм у селі Шарівка, Ярмолинецький район Хмельницької області

Церква-замок у Шарівці (Хмельницька область) і територія біля нього стали відомі тим, що саме в цьому місці знайдені залишки городища Давньої Русі та трипільців. У цій же місцевості в XIV ст. була збудована вежа, яка мала оборонне значення. Товщина її стін сягала 200 см. У 1607 році вежу перебудували на костел Святої Діви Марії. Церкву-замок неодноразово реставрували.

Не менш цікавим є й місцевий парк, біля якого розташована церква. Це ідеальне місце для відпочинку та прогулянок. Особливу привабливість місцевості додають невеличка річка Ушиця та три великі ставки. Саме краса природи, свіже повітря і спокій є своєрідним магнітом для відпочиваючих.

Більшість відвідувачів – жителі селища або гості з Хмельницької області. Затишно відпочити тут можна будь-якої пори року, але найбільше туристів можна зустріти весною та влітку.

Якщо потрібно залишитися на кілька днів, найближчий номер у готелі можна забронювати в районному центрі – Ярмолинцях.

Палац Шенборна

Мисливський будинок графів Шенборнів (санаторій “Карпати”) в селі Карпати Мукачівського району Закарпатської області

Палац, у якому нині розміщується санаторії “Карпати”, колись належав відомому графу Шенборну. Розташована ця історична  пам’ятка в Мукачівському районі на Закарпатті. Початок побудови садиби (на той час як мисливського будиночка) датується 1890-1895 рр.

Спорудили палац у стилі французького Ренесансу. Майже всі екскурсоводи виділяють головну особливість палацу – його друга назва “Астрономічний”. Усе тому, що споруда має 12 входів, 52 кімнати та 365 вікон (що дорівнює кількості місяців, тижнів та днів у році).

Місцевість біля палацу Шенборна відносять до найкращих парків України. Загальна його площа – 19 га. Пам’ятка має загальнодержавне значення. Крім самого палацу. на території можна прогулятися мальовничим парком, відвідати бювет із мінеральною водою (за легендою, вона має омолоджувальні властивості), посидіти біля річки Лотариця. Місцева природа гарна в будь-яку пору року, але найкомфортніше відпочивати тут весною або в кінці літа – восени.

Добиратися найкраще залізничним транспортом. Якщо зупинятися в селі на декілька днів, то житло слід шукати завчасно. Як варіант, можна залишитись на ночівлю в місцевих жителів, які пропонують місця для туристів. Але більш надійним і безпечним варіантом буде повернутися в Мукачів і орендувати місце в готелі чи хостелі.

Леськівський палац

Палац-садиба в селі Леськове, Монастирищенський район Черкаської області

Леськівський палац, або палац Даховських, розташований на Черкащині. Споруда належала польським магнатам і визнана однією з найцікавіших на території України.

Через те, що палац стоїть у глибинці країни, часу та коштів на його відновлення майже не виділяють. Сама форма будинку нагадує Середньовічну манеру будівництва. А матеріали для спорудження палацу Даховські виготовляли на власному заводі. Палац вражає своєю розкішшю, як зовні, так і в середині приміщення.

Туристів зараз приймають дуже рідко, але за бажання про відвідування споруди можна домовитися. Якщо не вдасться потрапити до самого палацу, то можна прогулятися по місцевому парку на території і спуститися до річки Конела. Для любителів фото і селфі таке місце стане справжнім раєм.

Місцеві жителі з задоволенням надають житло туристам, які залишаються на кілька днів. Також є можливість забронювати номер у скромному готелі в найближчому населеному пункті Монастирище.

Палац Вишневецьких

Палац у смт Вишнівець Збаразького району Тернопільської області

Розташований цей палац у містечку Вишнівець Збаразького району Тернопільської області. Сьогодні головною пам’яткою колишньої резиденції князів Речі Посполитої Вишневецьких є музей. Забудовування території розпочато 1730 року. Будувався палац у стилі класицизму. На жаль, фортифікаційні споруди майже не збереглися – лиш рештки огорожі XVIII ст., а також частина парку, який збудований в той період. Сьогодні він має занедбаний вигляд.

Оскільки палац будувався як оборонна споруда, то неодноразово був зруйнований і навіть спалений. Найбільшу роль у його реставрації та розбудові не тільки як оборонного об’єкта, а і як розкішного палацу відіграв Михайло Сервацій Вишневецький, якому вдалося відновити замок після підпалу, а також побудувати призамковий парк і церкву.

З 2014 року реставратори активно взялися за відновлення території парку та палацу. Особливу велич місцевості й атмосферу тих часів дають господарські та службові будівлі, які збереглися в доволі непоганому стані.

На території Тернопільщини це одне із мальовничіших місць. Великого напливу туристів тут зазвичай не має, тому спокійно відпочити і зробити гарні фото можливо в будь-який час. Хоча краще зателефонувати до адміністрації й уточнити час роботи і можливість візиту.

Вороновицький палац

Палац-музей у смт Вороновиця Вінницького району Вінницької області

Палац Грохольських-Можайських у селищі Вороновиця під Вінницею являє собою комплекс споруд у стилі раннього класицизму , зведених у 70-х роках XVIII ст.

Прийоми будівництва запозичено з італійської архітектурної епохи Палладіо – палаци з легко вигнутими бічними крилами.

Зараз усередині будівлі функціонує Музей історії авіації та космонавтики. В камерних залах палацу, де раніше князі й графи Грохольські приймали гостей і слухали музику, представлено моделі літаків та космічних апаратів – від найперших до сучасних, а також опудала птахів.

У 1867 році маєток був придбаний Миколою Можайським, брат якого – Олександр Федорович Можайський, майбутній авіаконструктор – у 1869–1876 рр. був тутешнім управителем. Саме тут було вперше випробувано модель літального апарата Можайського.

Пам’ятку національного значення добре відреставрували три роки тому в межах проєкту, що фінансується Європейським Союзом.

Відстань від Вінниці до Вороновиці лише 20 км, тож якщо немає власного авто, сюди досить легко добратися залізницею або автобусом.

Якщо плануєте залишитися тут на декілька днів, зняти номер можна в місцевому готелі “Россоха”. Проте більшість відвідувачів їде до Вінниці, де вибір житла значно більший.

автор: туристичний портал В-Мандри

Читайте також:
У Мінінфраструктури порадили, на коли українцям краще планувати відпустку

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна