Мер Франківська видав заяву про ромів та потрапив під критику правозахисників, МВС та дипломатів

 

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив правоохоронцям вивезти ромів з міста до Закарпатської області, а тих, хто їхати відмовляється, очільник міста рекомендував “пакувати” в автобус.

Така риторика міського голови викликала обурення в дипломатів, правозахисників, заяву також засудили в МВС.

Що сказав мер Франківська

Марцінків обурився, чому “роми досі у Франківську”. До того мер нібито давав доручення правоохоронцям вивезти ромів із міста.

“Цигани, ні, правильніше – особи ромської національності. Ми вже бус давали. Вивезли їх на Закарпаття. Чому вони далі тут?”, – сказав на нараді Марцінків.

Начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Ігор Влізло повідомив, що 12 людей відмовилося їхати, а десятьох ромів на кордоні передали закарпатській поліції, повідомляє “Суспільне:Карпати”.

Марцінків додав, що “треба зробити другу ходку” і доручив вирішити це питання до вівторка. Також мер порадив правоохоронцям людей ромської національності “запакувати”.

Що кажуть правозахисники

За словами Золи Кондур, посланниці толерантності ПР ООН в Україні, представникам благодійної організації “Ромський жіночий фонд “Чіріклі” в мерії повідомили, що офіційного розпорядження “вивозити ромів” не було і, можливо, “пан мер неправильно висловився під час наради”.

Правозахисниця переконана, що формальні причини пояснити ситуацію в міськраді знайдуть:

“Можливо, казатимуть про неналежні санітарні умови або те, що вони оселилися на приватній території”.

Утім, вона наголошує, що подібними діями мер Івано-Франківська порушує права людини:

“Зокрема, порушено право на свободу пересування та вільний вибір місця проживання. Я б закликала Асоціацію міст України пояснити Марцінківу, в який спосіб без порушення прав людини мають розв’язуватися подібні проблеми. Адже йдеться про людей, їх не можна просто посадити в автобус, довезти до кордону і викинути, залишивши напризволяще. Схоже, мер подумав, що вирішив проблему. Але роми повернулись і повертатимуться, бо там їхній дім”.

Очільник громадської організації “Об’єднання ромів Ужгорода” Мирослав Горват:

“Дійсно, і в Івано-Франківську є ці люди, але такі є і на Львівщині, Тернопільщині. Для мене дуже важливо, щоб такі речі не відбувалися в Україні. Тому що це в першу чергу заклик до того, щоб мати таку боротьбу із цими людьми. Якщо є порушення зі сторони ромів, або зі сторони будь-якого громадянина України чи в Ужгороді, чи у Львові, чи в Івано-Франківську, є закон. А закон для всіх один”.

Правозахисниця Ольга Веснянка: 

“Відколи мер керує поліцією? Відколи мер може давати накази застосовувати етнічний профайлінг?.. Усі відповідальні структури мають надати правову оцінку, поліція, якщо виконували цей наказ – надати пояснення, чим керувалися, має відбутися внутрішнє розслідування на предмет “дотримання прав людини” у діях правоохоронців, медіа питати саме це, небайдужі – не мовчати. МЗС, придивіться, через дії і заяви пана Марцинківа, ще не раз буде прикро і соромно на міжнародному рівні. Й вже на зовнішні сили ніяк не вкажеш”.

МВС: міський голова не буде давати незаконні вказівки

У МВС повідомили, що засуджують дискримінаційні вислови Марцінківа щодо ромів.

“Неприпустимо ділити наших громадян за етнічною ознакою. Міський голова не має права і не буде давати незаконні вказівки поліції щодо поводження з особами різних національностей”, – йдеться у повідомленні відомства в твітері.

Речниця Нацполіції Закарпаття Ганна Дан повідомила: інформації про перевезення ромів з Івано-Франківської області на Закарпаття в неї наразі немає.

Посольство США: “Це дискримінація та утиски”

Посольство США також висловило стурбованість через заяви мера Франківська.

“Ми глибоко стурбовані повідомленнями про дискримінацію та утиски ромів з боку міського голови Івано-Франківська. Ми закликаємо українських посадовців виступити проти нетерпимості та забезпечити захист прав людини”, – заявили дипломати.

Уповноважена ВР з прав людини на Закарпатті: “Це порушення статті 33 Конституції”

На ситуацію також відреагувала представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на Закарпатті Діана Швардак.

“З боку міського голови Івано-Франківська ми спостерігаємо порушення прав ромської нацменшини згідно статті 33 Конституції України, яка закріплює, що кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, що встановлюються законом. У нас направлено листи на Національну поліцію, на підставі чого вчинялися такі дії. Також скеровано акт реагування та лист на міського голову щодо недопущення дискримінації за ознаками раси та кольору шкіри”, – цитує заяву Швардак “Суспільне”.

Читайте також: 

Україна має сплатити 5 мільйонів гривень постраждалим від погрому ромам, — ЄСПЛ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна