“Схеми” встановили, хто записував на відео брата Єрмака і з ким він вів розмови про призначення

 

Журналісти-розслідувачі встановили кількох фігурантів відеозаписів, на яких брат голови офісу президента Денис Єрмак нібито домовляється про призначення різних людей на державні посади.

Про це йдеться в матеріалі програми “Схеми“.

Після самого Дениса Єрмака на записах є дві ключові фігури – його помічник та людина, яка знімала відео.

За даними журналістів, помічника звати Шумський Сергій Зіновійович. Він складає графік зустрічей та погоджує, хто потрапить на співбесіду. В розмовах чоловік розповідає, що його мета – це отримання грошей.

Шумський – із Червонограда Львівської області. Під час розмов Денис Єрмак розповідає, що вони з ним познайомились на війні.

Сам Шумський на записах каже, що служба відбувалася “неподалік Донецька”.

Вони з Єрмаком разом отримували відзнаку 5-ї роти “Донецьк” полку “Дніпро-1” 2016 року.

Помічник Єрмака, за даними журналістів-розслідувачів – Сергій Шумський

2 жовтня 2019 року Шумський та Єрмак заснували громадську організацію “Українське бюро національного розвитку”. Під час однієї з розмов Шумський нібито каже, що ця ГО потрібна, щоб “не парячись, людей заводити” і “чисто доброчинні внески на ГО”.

Людину, яка знімала відео, за даними розслідувачів, звати Дмитро Олександрович Штанько. Чоловікові 39 років, він родом із Харкова, закінчив Харківський національний університет внутрішніх справ.

Штанько є власником кількох компаній – у сфері надання фінансових послуг та аграрній. Він брав активну участь у перемовинах про кандидатів на голів держпідприємств Національної академії аграрних наук.

Ймовірно, це Дмитро Штанько, який здійснював запис

Журналісти не змогли сконтактувати з Дмитром Штаньком та Сергієм Шумським.

Депутат Гео Лерос, який 29 березня оприлюднив записи, днем раніше передав їх розслідувачам. Зазначається, що йдеться про кілька десятків годин відео – і це, ймовірно, ще не повний обсяг відзнятого.

На “плівках”, які є у розпорядженні журналістів, не зафіксована передача грошей безпосередньо Денису Єрмаку. Але фігуранти обговорюють, скільки коштуватиме кандидату та чи інша посада, і як розподіляється отриманий прибуток між учасниками схеми, включно з часткою брата голови ОП.

Розслідувачі також встановили кількох фігурантів записів, які, ймовірно, зустрічалися з Єрмаком.

Так, 14 березня брат голови ОП проводив співбесіду на голову Тернопільської облдержадміністрації. Чоловік, який туди приходив – це, за даними журналістів, Руслан Комар-Чорний.

Руслан Комар-Чорний

На той момент він уже подав свою декларацію як кандидат на посаду голови ОДА. За президента Віктора Януковича Комар-Чорний керував одним із районів Тернопільщини.

Зрештою, Зеленський призначив головою облдержадміністрації іншу людину.

Комар-Чорний не захотів надати коментарів журналістам.

На іншій зустрічі 22 серпня нібито був зафіксований чоловік на ім’я Анатолій Хмільківський. Він претендував на роботу в Одеському регіоні. Зокрема, цікавився посадою “зама по економіці” на Одещині. Очевидно, йшлося про заступника голови Одеської ОДА. Про гроші – як оплату за крісло – на цій зустрічі не говорили.
Хмільківського на посаду зрештою також не призначили.

Анатолій Хмільківський

У коментарі журналістам Хмільківський спершу сказав, що вперше про все це чує. Проте потім підтвердив усі факти трудової біографії, які він озвучував під час співбесіди, зафіксованої на відео.

“Я не пам’ятаю цього випадку. Я як громадсько-політичний діяч і людина з бізнесу спілкуюсь з різними людьми на різні теми. Якщо я спілкувався з людиною, не знаючи, що це Єрмак, допускаю цю ситуацію… Якщо говорити про те, чи мені пропонували посаду заступника в якійсь області, наприклад, на прізвище Єрмак – ні, не пропонували”, – додав Хмільківський.

Ще один епізод відеозаписів, який вдалося розібрати журналістам “Схем”, відбувся 5 вересня. Тоді чоловік, який ймовірно є Сергієм Шумським, розповідав, що разом із братом Єрмака був в Ірані, де вони отримали пропозицію від місцевої компанії. Фірма хоче вийти на український ринок і отримувати бюджетні підряди на тендерах з будівництва.

Помічник Єрмака під час розмови сказав, що “Денис виграш тендера забезпечить”, а гроші будуть “рвати” на три частини. Також помічник просив співрозмовника придумати схему, як обійти санкції, накладені на Іран.

“Схеми” також зазначають: характер зйомок вказує на те, що вони велися на професійну техніку, а не на телефон.

Що саме рухало автором зйомки – власна ініціатива, чиєсь приватне замовлення чи співпраця з правоохоронними органами – наразі невідомо.

Читайте також:
Нардеп від “СН” показав відео, як брат голови ОПУ Єрмака “торгує” державними посадами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна