“Для захисту від коронавірусу” влада хоче нищити український інфопростір, – В’ятрович про нові законопроєкти

 

У проєкті закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання економічних наслідків поширення коронавірусної хвороби прописані, серед іншого, й перелік кроків “із зачистки інформаційно-культурного простору” від української мови.

На такі законодавчі зміни звертає увагу в понеділок, 23 березня, народний депутат від “Євросолідарності”, член комітету ВР з питань гуманітарної й інформаційної політики Володимир В’ятрович. 

“Пропозиції внесені на робочу групу, що пише проєкт закону про боротьбу з економічними наслідками поширення коронавірусу. Буцімто від імені комітету ВР з питань гуманітарної й інформаційної політики! Насправді комітет цих антиукраїнських пропозицій не схвалював і не розглядав“, – заявив нардеп.

В’ятрович опублікував кілька скрінів із документу (який, за його словами, налічує 23 сторінки).

Цей законопроєкт, на його думку, є “проєктом повного знищення українського інформаційного простору”.

В’ятрович публікує головні новації “для захисту від коронавірусу”:

  1. Зупинити дію ч.1 статті 9 “Захист інтересів держави та національного телерадіовиробництва” в законі про ТБ і радіомовлення.
  2. Зупинити дію статті 10 цього ж закону, яка передбачає 75% української мови в телеефірі і дублювання українською всіх іноземних фільмів. Вочевидь, саме українська мова заважає подолати коронавірус.
  3. Дозволити телерадіоорганізаціям не дотримуватися умов ліцензій і скасувати за це штрафні санкції.
  4. Зупинити дію статті 15 Закону “Про кінематографію”, яка забороняє демонструвати фільми, що спрямовані проти незалежності України, поширюють російську або комуністичну пропаганду, принижують українську націю чи мову або учасниками фільму є особи, включені в Перелік осіб, що загрожують національній безпеці. Вловлюєте зв’язок із коронавірусом?
  5. Відкласти до 2024 року вступ у дію статті 23 закону про мову “Державна мова у сфері культури”. Вочевидь, русифікація культури – найкращий засіб боротьби з коронавірусом на найближчі 5 років?!
  6. Збільшення частки української мови на телебаченні і радіо відкласти до 2026 року. Вочевидь, нинішня влада розраховує боротися з коронавірусом (а заодно – з українською мовою) довго і наполегливо.

“Ті, хто намагається пропхати цей план руйнації українського інформаційного простору в законодавство – граються з вогнем. Ми не допустимо нищення нашої мови і нашої держави, і жоден карантин чи надзвичайний стан не врятує владу, яка посміє це зробити”, – заявив В’ятрович.

Читайте також:
Разумков анонсував нове позачергове засідання ВР із законопроєктами проти коронавірусу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна