Що робити військовому, який не може вчасно повернутися з відпустки: ІНСТРУКЦІЯ

 

Юридична служба Збройних сил України роз’яснила алгоритм дій в тому разі, якщо військовослужбовець не має можливості вчасно повернутися з місця проведення відпустки (зокрема через обмежувальні заходи, пов’язані з поширенням нового коронавірусу).

Про це пише “Армія інформ“.

Відповідно до пункту 191 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних силах України, затвердженого указом президента від 10.12.2008 № 1153/2008 (далі – Положення) відпустку може бути продовжено в разі затримки на шляху до місця проведення відпустки або неможливості виїзду з місця проведення відпустки внаслідок непередбачених перешкод у сполученні або через хворобу військовослужбовця, який прямує у відпустку чи повертається з неї, на підставі документів, засвідчених у військового коменданта на транспорті або начальника органу управління Військової служби правопорядку в ЗСУ чи військового комісара, а в разі їх відсутності – в адміністрації шляхів сполучення або місцевій державній адміністрації чи органі місцевого самоврядування, – на фактичний строк затримки, що підтверджується відповідними документами.

У разі затримки в дорозі з незалежних від військовослужбовця причин, він повинен отримати відповідну позначку в посвідченні про відрядження або довідку про причини затримки, а також повідомити про затримку командира (начальника) військової частини, в якій він проходить службу.

З метою однакового застосування посадовими особами Збройних сил України вимог Положення рекомендується:

1) Командиром військової частини видається наказ по стройовій частині з посиланням на пункт 191 Положення. Відповідним наказом продовжується термін відпустки на строк, необхідний для прибуття військовослужбовця, із зазначенням підстави затримки.

2) При прибутті вимагати позначку в посвідченні про відрядження, довідку з чітким визначенням причин затримки, що унеможливили вчасне прибуття з відпустки військовослужбовця ЗСУ.

3) Днем закінчення відпустки вважати дату прибуття військовослужбовця.

4) Надалі видавати накази по стройовій частині щодо конкретизації дати початку виконання службових обов’язків військовослужбовцем після повернення з місця проведення відпустки.

5) В разі відсутності документів, що підтверджують поважність причин затримки, забезпечити проведення службових розслідувань з метою уточнення причин і умов, що сприяли вчиненню військовослужбовцями ЗСУ відповідних правопорушень, за результатами проведення яких ухвалювати організаційно-розпорядчі рішення.

Нормативно-правова база, що регулює порядок дій військовослужбовців у разі відсутності можливості вчасного повернення з місця проведення відпустки:

  1. Закон України “Про захист населення від інфекційних хвороб”.
  2. Постанова Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 “Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19”.
  3. Положення про порядок проходження громадянами України військової служби у Збройних силах України, затверджене указом президента України від 10.12.2008 № 1153/2008.
  4. Інструкція про організацію виконання Положення про порядок проходження громадянами України військової служби у Збройних силах України, затверджена наказом Міноборони від 10.04.2009 № 170.
  5. Рішення Ради національної безпеки й оборони України від 13.03.2020.
  6. Протоколи №9 засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 11.03.2020 та №10 від 16.03.2020.

Читайте також:
У Генштабі ЗСУ дали рекомендації з протидії поширенню коронавірусу серед військових

В Україні запровадили карантин у військових вишах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна